Marmara Üniversitesi’nden Başbakan Erdoğan'a Fahri Doktora

Marmara Üniversitesi’nin 130. kuruluş yıl dönümü töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a fahri doktora unvanı tevdi...

Marmara Üniversitesi’nin 130. kuruluş yıl dönümü töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a fahri doktora unvanı tevdi edildi. Törende konuşan Rektör Prof. Dr. Zafer Gül, "Kadın akademisyenlerin kıyafet tercihlerinden dolayı yükseköğretim kurumlarında bilimsel çalışmalara katkıda bulunmaktan mahrum bırakılmalarının, eşitlik ilkesi çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Marmara Üniversitesi'nin 130. kuruluş yıl dönümü etkinliklerine Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra yeni Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül, Marmara Üniversitesi'nin kurucu rektörü ve öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Orhan Oğuz katıldı. Üniversitenin Haydarpaşa Kampüsü’ndeki tarihi binasında gerçekleştirilen törende Başbakan Erdoğan’a fahri doktora unvanı verildi.

Reklam
Reklam

REKTÖR GÜL'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Törende bir konuşma yapan Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül, “Tabiatı ve özü itibariyle üniversiteler; çoğulcu, özgür, farklı düşünce ve görüşlere kucak açan ve herkesin söz hakkına saygı duyulması gereken kurumlardır. Bu itibarla üniversitelerimizde her görüşten bilim insanı ve araştırmacının çalışma hakkını önemsiyor ve özellikle yetenekli ve birikimli kadın akademisyenlerin kıyafet tercihlerinden dolayı yükseköğretim kurumlarında bilimsel çalışmalara katkıda bulunmaktan mahrum bırakılmalarının eşitlik ilkesi çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Mevcut YÖK kanununun "aşırı merkeziyetçi" olduğunu, üniversitelerin çağın gereklerine uygun olarak yeniden yapılanmaları önünde ciddi bir engel teşkil ettiğini söyleyen Gül, “Biz, üniversitelerin dünya üniversiteleri ile rekabet ederek, onların arasından hızla yükselmesinin, özellikle de bizim gibi kapsamlı, global, araştırma üniversitelerinin arasında ön sıralarda yer alınmasının olmazsa olmaz koşulunun, akademik, idari ve mali özerklikten geçtiğine inanıyoruz. Böyle bir kanunun beklentisi içinde olup yaptığımız birçok ulusal toplantı ile bu konuda katkıda bulunduğumuzu ve bulunmaya hazır olduğumuzu ifade etmek isterim” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Yükseköğretim sisteminde değişiklik öngören yasa taslağının meclis gündemine gelmesinin Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Gül, “Yükseköğretim sistemimizin yapısal sorunlarının çözümlenmesi, toplumumuzun üniversitelerden beklentilerini daha doyurucu biçimde karşılayabilmesine zemin hazırlayacak düzenlemelerin yapılması, hepimizin dileğidir. Bunu yaparken de geçmiş 30 seneye bakarak değil ama beyaz bir sahife açıp, önümüzdeki 30 yılda, 2023 vizyonumuzla uyumlu olarak üniversite sistemimizi nasıl inşa edeceğimizi kurgulamalıyız” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz