Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre akşam 20.57'de merkez üssü Marmara Denizi olan 5.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Tekirdağ açıklarında meydana gelen deprem başta İstanbul, İzmit ve Çanakkale olmak üzere çevre illerde de hissedildi.
İlk verilere göre sarsıntının derinliği ise yerin 8.4 km altı olarak kaydedildi. Kandilli Rasathanesi'nce daha sonradan yapılan açıklamada depremin derinliği 15.3 km olarka değiştirildi.
HASAR YOK
Depremin, Tekirdağ'da herhangi bir yıkıntıya sebep olmadığı öğrenildi. Deprem sonrası bazı vatandaşlar tedbir amacıyla evlerinden çıkarken, telefon hatlarında fazla yüklenmeden dolayı kısa süreli sorun yaşandı.
Öte yandan 5.2 büyüklüğündeki depremden 20 dakika sonra, Marmara Denizi'nde 2.7 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
"MARMARA DENİZİ'NİN NORMAL BİR AKTİVİTESİDİR''
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin, Marmara Denizi'nin normal bir aktivitesi olduğunu belirterek, ''Deprem İstanbul'un özellikle Silivri, Çatalca, Büyükçekmece gibi sahil kesimlerinde daha güçlü hissedildi'' dedi.
Kalafat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Denizi, Marmara Ereğlisi güneyinde saat 20.57'de meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremi ''orta şiddette'' bir deprem olarak nitelendirerek, depremin sahil kesimleri ve yakın çevresinde daha güçlü hissedildiğini ifade etti.
Kalafat, Marmara Ereğlisi güneyinde denizin tam ortasında meydana gelen orta şiddetteki depremin 3-4 yılda bir olmasının normal olduğunu belirterek, ''Bu deprem esasında Marmara Denizi'nin normal bir aktivitesidir. İstanbul'un özellikle Silivri, Çatalca, Büyükçekmece gibi sahil kesimlerinde daha güçlü hissedildi. Merkezi, denizin ortası olması sebebiyle herhangi bir hasar veya can kaybı olmadı. Şu an için korkulacak bir durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımıza sakin olmalarını tavsiye ederim'' diye konuştu.
DEPREM UZMANLARI NE DEDİ?
Prof. Ahmet Ercan, 5.2'lik depremin, büyük Marmara depreminin habercisi olarak yorumlanamayacağını söyledi. Prof. Ercan, "Büyük deprem gelmeden önce 6'ya kadar büyüklükteki depremlerin olmasını bekliyoruz. Bir depremin alıştırmasıdır bu. Jeofizik açıdan bilgi vermektedir. Vatandaş, 'Bunun arkasından büyük bir deprem gelir mi?' diye düşünüyor. Daha büyük bir deprem için uzun yıllar olduğu kanaatindeyim" şeklinde konuştu.
Depremin İstanbul için uyarı olduğunu kaydeden Prof. Naci Görür de, "Depreme neden olan fay, olası İstanbul depreminde kırılmasını beklediğimiz fayın hemen batı ucunda. Bu durum bölgenin gerilmekte olduğunu ve buna bağlı olarak irili ufaklı depremler olduğunu gösteriyor." dedi.