Marmara'da deprem Ege'de tsunami uyarısı!

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi, Deprem Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara'nın her yıl 2-2.5 santimetre Yunanistan'a doğru kaydığını, yaşanacak bir depremin yıkıcı olacağını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, Ege Denizi'nde meydana gelebilecek büyük bir depremde sahil şeridinin tsunami tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu öne sürdü.
Mimarlar Odası, Denizli'de 'Depreme hazır mısınız?' konulu söyleşi düzenledi. Mimarlar Odası Toplantı Salonu'ndaki söyleşiye çok sayıda mimar ve mühendis katıldı. Söyleşide konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, dünyada en çok yıkıcı depreme uğrayan ülkenin Türkiye olduğunu, bunun da Arap Yarımadası'nın itmesi sonucu ortaya çıkan enerjiyle meydana geldiğini söyledi. Depremler ve yer hareketleri konusunda sinevizyon eşliğinde bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, deprem açısından sadece Marmara'nın riskli olmadığını belirterek, "Kahramanmaraş iki gündür deprem üretmeye başladı. Gökova çok tehlikeli durumda, kişisel kanaatim bu. Ortadaki blok hareket etmiyor. Biz bunlara 'sismik boşluk' diyoruz. Muhakkak bu boşluk dolacaktır, bu kaçınılmazdır. Bunlar bilimsel dayanaklı tahminlerdir" dedi.
**EGE SAHİLLERİNDE TSUNAMİ İDDİASI**
Ege sahillerinin tsunami tehlikesi altında olduğunu öne süren Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Ege'nin tarihinde çok büyük depremler var, özellikle Girit ve Rodos civarında. Ege kıyıları ciddi şekilde büyük bir depremde tsunami gibi tehlikelere karşı açık. Fethiye depremi 6 civarında durduğu için bunu atlattık ama daha ciddi depremler olacaktır. Denizde meydana gelen büyük bir deprem suyu ittiği için büyük su kütlelerini harekete geçiriyor. Boyları az ama enerjileri çok fazla, uçak hızında gidiyorlar. Kuşadası gibi Ege sahillerinin tümü tehlikeye açık yerlerdir. Hepsinde koylar var. Tsunami dalgasının hızı kıyıya doğru yavaşlamaya başlıyor ama gücü var. Devam etmek istiyor, boyu büyüyor, enerjisi büyüyor. Umulandan çok daha fazla hasar veriyor, yoksa lodos da o kadar su dalgası yapıyor. Burada ilk harekette büyük enerji var" diye konuştu.
**MARMARA'YA DEPREM UYARISI**
Marmara Bölgesi'nin her yıl Gölcük tarafından Saros Körfezi'nden itibaren Yunanistan'a doğru 2-2.5 santimetre kaydığını belirten Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, Marmara'da yaşanacak depremin yıkıcı bir deprem olacağı uyarısı yaptı. Kayma nedeniyle bölgede enerji birikmesi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "Ne kadar büyüklükte deprem bekliyorsunuz sorusunun cevabını, 1766 depremini baz olarak alırsanız, artı eksi bir hatayla hesaplarsınız" dedi.
**KÖTÜ KENTLEŞME ÖNLEME ENGEL**
Bazı uzmanların Marmara'da 7.5 büyüklüğünde deprem beklediklerini açıklamalarını eleştiren Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "7.5 bekliyorum diyorsun, neye dayanıyorsun? Ben öyle tahmin ediyorum. Tarihte böyle olmuş gibi. Bunlar aptalca şeyler. Bilmiyorsan, "Bilmiyorum' demek lazım. Buradan hesapladığımız değerler 7.5'la artı eksi 2 koyarsanız, bizim beklediğimiz enerji o boyutta. Bu da yıkıcı depremdir. Yani Marmara'da olacak bir deprem yıkıcı nitelikte olacaktır. 7'nin üzerindeki depremlerin hepsini biz yıkıcı olarak nitelendiriyoruz. 9'dan sonra yok edici olarak tabir ederiz. Marmara'da yıkıcı depremle karşılaşacağız. Buna müdahale edebiliriz, ancak karşımızda o kadar kötü kentleşme var ki, bu mücadelede ne kadar başarı sağlayacağımız konusunda ciddi sorular var" diyerek kötü yapılaşmaya dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu, Gölcük depreminde kurtarmanın ön planda olduğunu ancak bundan sonraki yıkıcı depremlerde güvenlik ve iletişimin öne çıkacağını vurguladı.
DHA
Anahtar Kelimeler: