Marmara'da tsunami olabilir

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, tsunami meydana gelmesi için Marmara Denizi'nin içinde normal faylanma veya büyük
bir yer kaymasının olması gerektiğini belirterek, her iki senaryonun da ihtimal dahilinde olduğunu bildirdi.

Uludağ Üniversitesince (UÜ) düzenlenen "2. Ulusal Genç Bilim İnsanları Sempozyumu"nun açılış bildirisini sunan Şengör, Bursa üzerindeki hareketin yılda
2 milimetre olmasına karşılık, İstanbul'un üzerindeki hareketin yılda 23 milimetre olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Şengör, "Esas tehlike İstanbul'dur. İstanbul'un başına gelecek tehlikeyi İzmit zaten haber vermiştir. Ancak İzmit'teki deprem, çok büyük bir depremdi; Yunanistan ve Türkiye'deki bir sürü hazır bekleyen fayı harekete geçirdi. Onun için burada bir sürü deprem oluyor" dedi.

"Son zamanlarda meydana gelen depremler, bu açıdan sistemin yüklendiğini gösteriyor" diyen Şengör, "Ama buradaki faylarda, İstanbul'da beklenen kadar bir deprem bekleyemezsiniz. Bursa kendi fayları açısından emniyettedir ama İstanbul'u vurduğu zaman, Bursa çok sallanacaktır."

Olası bir depremde Marmara Denizi'ndeki tsunaminin, 2 metreyi geçmeyeceği söylemlerinin doğru olmadığını iddia eden Şengör, "Marmara'da, 15 bin yıl evvel büyük bir yer kayması olmuştur. O zaman dalgalar 10 metreyi bile geçmiştir.

Tsunami olması için Marmara'nın içinde normal faylanma veya büyük bir yer kaymasının olması lazım. İkisi de ihtimal dahilindedir. Zaten İzmit Körfezi'nin ağzında kurtulmuş, yerinden kopmak üzere olan çok büyük bir kitle yeni tespit edildi. Dolayısıyla Marmara civarında tsunami, ciddiye alınması gereken bir tehlikedir" dedi.

Reklam
Reklam