Marmaray kazı çalışmaları

İSTANBUL (İHA) - İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Marmaray Projesi kapsamında süren arkedolojik kazı çalışmaları konusunda, Yenikapı kazı alanında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, kazılar hakkında basın mensuplarına bilgiler verildi.

Toplantıya; İstanbul Arkeoloji Müze Müdürü Marmaray Projesi Kazıları Başkanı Dr. İsmail Karamut, Arkeolog Metin Gökçer ile projede görevli arkeologlar katıldı.
Dr. Karamut, İstanbul tarihi için önemli bilgiler veren çalışmaların konunun uzmanlarıyla birlikte devam ettiğini belirterek, "Marmaray Projesi kapsamında sürdürülen kazı çalışmalarına 2 Kasım 2004 günü başlanmıştır. Kazı alanının yer aldığı Yenikapı ya da Langa bölgesi Bizans döneminde İstanbul'un Marmara kıyılarındaki liman alanıdır. Antik kaynaklarda 'Theodosius Limanı' olarak bahsedilmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Toplam kazının 26 bin metrekare olduğunu belirten Karamut, "Alanı üç ana bölgeye ayırarak başladık. 70 adet sondaj açıldı ve bulunan mimari kalıntılar sonucu bu sondajlar genişletildi. İlk karşımıza çıkan mimari kalıntılar, kuru duvar tekniğinde yapılmıştır. Koruma kurulu bu alanın korumasına karar verdiğinden, Marmara İstasyonu projesinde değişiklik yapılmıştır. Doğa koşullarından etkilenmemesi için üzeri kapatılacaktır. Doğu bölümündeki çalışmalar sırasında işlenmiş ahşap buluntularının çokluğu, bu alanın genişletilmesini gerektirmiştir. Çalışmaların sonucunda Yenikapı'da 4, Marmaray'da 4 olmak üzere 8 batığa rastlanmıştır. Bir poten gizli geçit kalıntıları ve İsa'dan sonra 4. yüzyıla ait yer altı mezarları bulunmuştur" diye konuştu.
Karamut, sözlerine şöyle devam etti:

"Kurul bunların korunmasına karar verdi. Konservasyon çalışmalarına başlanmıştır. Bulunan tekneler metro istasyonuna entegre edilerek bir müze istasyonu kurulacak ve burada sergilenecektir. Ulaştırma Bakanlığı bununla ilgili projeyi hazırlıyor. Buluntularla ilgili kesin sonuca varmak için henüz erken. İkinci bölgedeki en önemli buluntu, sur kalıntısıdır. Uzunluğu yaklaşık 51 metredir. Bilim adamları bu kalıntının bugüne dek İstanbul'da örneğini görmediğimiz Konstantin surlarına ait olabileceğini ifade ediyor. İkinci bölgedeki buluntuların en önemlilerinden biri de, İsa'dan sonra 4. yüzyılda yapılan kalıntılardır. İçinde 25 adet kandil bulundu."
Karamut'un açıklamalarının ardından basın mensuplarına kazı alanı gezdirildi. Arkeolog Metin Gökçer, kalıntılar hakkında basın mensuplarına detaylı bilgi verdi.
Öte yandan, kazı alanından çıkan ve tarihi değeri bulunan amforalar, kazı parçaları ve diğer buluntular kasalara yüklenerek kazı alanından götürüldü.

Reklam
Reklam