Marmaray'da son ihale 12 Martta

Ankara (AA)- Asya ile Avrupa'yı denizin altından birleştirecek fikri 1860 yılına uzanan ve "Yüzyılın Projesi" olarak nitelendirilen Marmaray Projesinde kullanılacak 440 adet demiryolu aracının temini için açılan ihale 12 Mart Çarşamba günü yapılacak.

Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünün (DLH) Gebze-Halkalı arasında sefer yapacak 440 adet demiryolu aracının temini için 7 Haziran 2007 tarihindeki ön yeterlilik çağrısına Güney Kore'den ROTEM, Fransa'dan ALSTOM, İtalya'dan Ansaldobreda SPA, İspanya'dan CAF, Çin'den China National Aero-Technology Import and Export Corporation ile Kanada'dan Bombardier ve Almanya'dan Siemens'in yanlarına Nurol'u da alarak oluşturdukları
konsorsiyum teklif vermişti.

Reklam
Reklam

Firmaların ön yeterlilik dosyaları 30 Haziran 2007 tarihinde incelenmiş, dosya veren firmalardan Çin'den China National Aero-Technology Import and Export Corporation firması ön yeterlilikte elenmişti.Ulaştırma Bakanlığı, ön yeterliliği kazanan firmaları 16 Ocak 2007 tarihinde projelerini ve mali tekliflerini sunmaları için davet mektubu
göndermişti. Ancak teklif vermeye hazırlanan firmalar proje çalışmalarını daha sağlıklı yapabilmek için ek süre istemişlerdi. Bunun üzerine, Ulaştırma Bakanlığı ihaleyi önce 12 Şubat 2008, daha sonra da yeniden erteleme talepleri üzerine 12 Mart 2008 tarihine ertelemişti.

Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) ile yapılan kredi anlaşmasıyla sağlanan finansmanla gerçekleştirilen projede, Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar istasyonları yer altında, Kazlıçeşme istasyonu ise yüzeyde inşa edilecek. Toplam uzunluğu 13,5 kilometre olarak öngörülen hatta, tünelin su yüzeyinden derinliği 60 metre olacak. Marmaray, dünyanın en derin batırma tüneli unvanını da alacak. Projede, inşa edilen tüp tünellerin denizin altına batırma işlemleri ise sürüyor.

Reklam
Reklam