Marmara’yı elektriksiz bırakan santral 2002’de faaliyete başladı

İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nin büyük bölümünü elektriksiz bırakan Bursa Doğalgaz Ateşlemeli Kombine Çevrim...

İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nin büyük bölümünü elektriksiz bırakan Bursa Doğalgaz Ateşlemeli Kombine Çevrim Enerji Santrali, Türkiye Japon-Türk Konsorsiyumu MHI-ENKA-MC-ITC, TEAŞ tarafından 1995’te gerçekleştirilen ihale ile yaptırıldı. Bursa santrali, Türkiye’de döneminin en büyük ve en etkin enerji santrali olarak kayıtlara girdi.
Proje, tüm mühendislik işlerini, alt ve üst yapıları ve yardımcı tesisleri kapsıyordu. Aynı zamanda, enerji santralindeki mekanik ve elektrikli sistemlerin temini, kurulumu, test edilmesi ve faaliyete geçirilmesi işlerini de içeriyordu. Ana bileşenler Japonya’dan MHI tarafından tedarik edildi. Proje JEXIM tarafından ve birçok ticari banka tarafından finanse edildi.
Ana santral iki güç bloğundan oluşmaktadır. Her biri iki yanmalı türbin/jeneratör, iki ısı geri kazanımlı buhar jeneratörü, bir buhar türbini/jeneratörü ve 135 metre doğal çekişli kuru soğutma kulesine sahip bir kapalı soğutma suyu sisteminden oluşan sete sahiptir. Kombine çevrim enerji santralinin toplam net çıkışı olan 1,409 megavat, her biri 239 megavat nominal kapasiteli dört gaz türbini/jeneratörü ve 237,5 megavat nominal kapasiteli iki buhar türbini/jeneratöründen oluşur. Santralin yıllık elektrik üretim kapasitesi 10 milyar kilovatsaattir. İnşaat 1996’nın son çeyreğinde başladı ve proje 32 ayda tamamlandı. Nihai kabul belgesi, Mart 2002’de, santralin iki yıllık garanti süresince başarılı şekilde çalışmasını müteakip alındı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz