Marmaris Açıklarında Yanardağ Bulunması Ihtimali Arttı

Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Bozburun beldesiyle Yunanistan’ın Sömbeki (Simi) Adası arasında bir ayda meydana gelen...

Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Bozburun beldesiyle Yunanistan’ın Sömbeki (Simi) Adası arasında bir ayda meydana gelen 2 bin 340 depremciği inceleyen jeofizik, jeoloji, jeokimya mühendisleri ve hidrojeologlarla uzay bilimcilerinden oluşan 12 bilimadamı çalışmalarına devam ediyor. Her geçen gün yeni verilerin elde edilmesiyle yanardağ bulunma ihtimalinin arttığını belirten uzmanlar, ismini şimdiden koydu: Küdür Yanardağı.

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü ve Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, deprem oğullaşmasının büyük bir depremin öncüleri mi yoksa bir yanardağ etkinliği mi olduğunu anlamak için Marmaris’e geldiklerini söyledi. 24 Kasım 2012'de başlayan depremlerin derinden yukarı doğru artış gösterdiğini, bunun ana sebebi hakkındaki en büyük şüphelerinin yanardağ olduğunu belirtti. Yanardağ bulunma ihtimalini belirlemek için sıcaklık ölçümleri yapmak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ercan, deniz tabanı sıcaklık ölçülerini bitirdiklerini belirterek, "Ölçümler sonunda yanardağın yerini belirledik. Adını da Küdür Yarımadası'nın devamı ve yerel bir ad olması sebebiyle Küdür Yanardağı koyduk. Yerin altında yukarı doğru püskürmüş ancak yeterli lav çıkaramadığı ve su basıncını yenemediğinden adacık oluşturamamış. Bu yanardağın, bir Vezüv ya da Etna gibi olacağı kanısında değilim ama püskürmeyeceğini de söyleyemem. Geçmişteki davranışına baktığımız zaman aşağı yukarı her 1 ile 3 yıl arasında bekleyip tekrar etkinliğe geçiyor. Bu bence çok hızlı. Sömbeki Adası ile Küdür Yarımadası'nın bulunduğu kesime, jeofizik dinleme ağlarını bir an önce kurmamız gerekiyor. Bunun için valilik, proje çalışmalarını yapmalı. Bizden yardım isterlerse vereceğiz. Bundan sonrasın devletin işi.” dedi. Ercan, istenirse bu volkanik oluşumun turizme kazandırılabileceğini, Küdür Yarımadası'nda bir kaplıca oluşturabileceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hüseyin Tur ise Türkiye’de ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını belirterek şunları söyledi: “Şu anda bizim endişemiz, burada bir yanardağ oluşumu başlamış olması ama yüzde 100 oluşmuştur diyemiyoruz. Bizim çalışmamız bilimsel amaçlıdır. Vatandaşlarımız yarın volkan patlayacak endişesi taşımamalı, çünkü henüz bu tip bulgular yok. Önemli belirteçler var ve biz bunları inceliyoruz. Bir yanardağ varsa ve bir gün patlayacaksa korunmaya çalışmalıyız. Biz bu çalışmayı genişletmek de istiyoruz. Ege adalarındaki Yunan komşularımızla irtibata geçtik, ortak çalışmaya davet ettik.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: