'Marmaris’teki Okullardan Darbecilerin Ismi Kaldırılmalıdır'

Muğla’nın Marmaris ilçesinde, 12 Eylül askerî darbesinin mimarı Orgeneral Kenan Evren’in adının okullarda yaşatılmasına tepkiler...

Muğla’nın Marmaris ilçesinde, 12 Eylül askerî darbesinin mimarı Orgeneral Kenan Evren’in adının okullarda yaşatılmasına tepkiler devam ediyor. Türkiye genelinde darbenin izleri bir bir silinmesine rağmen Marmaris merkez ve Armutalan beldesinde "Kenan Evren" ve "Evren Paşa" adlı ilkokul ve ortaokullarda hâlâ yaşatılıyor. 2010 yılındaki anayasa değişikliği referandumundan önce Muğla İl Genel Meclisi ve bazı belediye meclisleri tarafından, Evren'in adının cadde, sokak, park ve okullardan silinmesi için tavsiye kararı almıştı. Birçok ilçe ve belde belediyesi bu konuda adım atarak, "Kenan Evren" adlarını değiştirmişti. Marmaris’teki okullarda ise hâlâ yaşatılmasına siyasi partilerin il başkanları ve il genel meclisi başkanlarının ardından akademisyenler de tepki gösteriyor.

Reklam
Reklam

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Namık Açıkgöz, Türkiye demokratikleşme yolunda hızla yol alırken toplum yapısından darbeci zihniyetin tamamen kazınması gerektiğini söyledi. Açıkgöz, “27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat’ın yargılanma ve kamu vicdanında mahkum edilme sürecini yaşadığımız şu günlerde, bütün Türkiye’de darbeci Kenan Evren’in adı sokaklardan, mahallelerden silinirken okullardan da silinmesi son derece tabii bir olaydır. Türkiye’de pek çok okuldan darbeci Kenan Evren’in adı silinmiştir ama Marmaris’te kaldırılmamıştır. Ben eğitim kurumu ve kamusal alanlaraa, olağanüstü dönemleri hatırlatan isimlerin verilmesine muhalifim.” dedi.

Darbe dönemiyle özdeşleşmiş ve ismi demokrasiyle çelişen Kenan Evren’in Marmaris’teki okullardan adının kaldırılmamasının, en iyimser kanaatle gaflet olduğunu söyleyen Açıkgöz, “Bu isim diğer şehirlerdeki okullardan kaldırılmışken Marmaris’te hâlâ kaldırılmamasını kınıyorum. Bir an önce demokratik zihniyetin, Marmarisli yöneticilerce de özümsenmesini ve bu ismin okullardan kaldırılmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: