Mars paletleri Türkiye'de

BURSA (İHA) - Amerika'da Nasa Uzay Araştırmaları Merkezi için çalışan Mattracks firmasının Mars yüzeyine gönderilen Paithfounder (kaşif) aracı için yaptığı paletler, dünyada yol olmayan sahalarda gidebilmek için 4 çekerli araçlara takılmaya başlandı.

Amerika'da yaygın olarak batak arazi ve karla kaplı zeminlerde yol almak için kullanılan palet sisteminin Türkiye'deki satışı Omtracks firmasına verildi. Mattracks Türkiye Distribütörü Ömer Faruk Sönmez, her türlü 4 çekerli araca takılan 4 palet ile 4-5 metre kar üzerinde 120 kilometre hızla yol alınabildiğini söyledi. Sönmez, özellikle doğu vilayetlerinde kardan yolları kapanan köy ve ilçelere acil durumlarda ulaşmak için 35 bin dolara mal olan sistemin çok büyük hizmetler verebileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam

30 dakikada, jantlardan sökülen lastiklerin yerine montajı yapılabilen paletler, yakıt sarfiyatını arttırmıyor, aracın hız kaybına yolaçmıyor. Yol istemeyen sistem olarak kabul edilen ve testleri yapıldıktan sonra Mars'a gönderilen keşif aracı Paithfounder'in yol almasını sağlayan bu palet sistemi, temas ettiği yere çok düşük miktarda basınç uyguluyor. Bir kişinin attığı adımda 250 psi'lik basınç oluşurken, her biri 200 kilogram ağırlığında mekanizmalara sahip olan paletler, yolda sadece 22 psi'lik bir basınç meydana getiriyor. Bu da aracın kar gibi çok seyrek ve yoğun olmayan zeminlerde yol almasına imkan sağlıyor. Paletin altına insanın rahatlıkla elini ve ayağına koyması ise bu kadar düşük basınçta hiçbir yaralanmaya da sebep olmuyor. Palet takılan 4 çekerli araçlar, aynı zamanda 35 derece eğimli arazilerde yol alabiliyor.

Türkiye Distribütörü Ömer Faruk Sönmez, aracın kar düzenleme aracı snowtrak, kar motoru ve kar küreme araçlarının işini görebileceğini anlatarak, "Bu üç aracın toplam maliyeti 1 trilyon liradır. Bugün en ucuz kar ezme aracının fiyatı 200 bin dolar. Ancak bu paletler sayesinde sıfır çift kabinli 4 çekerli bir arazi aracı ile 75 milyar liraya bütün işleri görme imkanınız var. Kar da ezebilirsiniz, 4 metre karla kaplı zeminde yol alıp hasta da nakledebilirsiniz. Biz öncelikle kardan kapanan yollarda vatandaşa hizmet götürmekle sorumlu devlet kuruluşlarının bu paletleri kullanmaları için onlara Ankara'da bir brifing vermeye hazırlanıyoruz. Bu kuruluşların 4 çekerli araçlarına çok kısa zamanda monte edilecek paletler ile 4-5 metre karda 120 kilometre hız ile istenilen yere gidip, istenilen hasta veya malzeme sevki sağlanabilir. Aracı olan kuruluşlar, 35 bin dolarlık bir masraf ile (50 milyar lira) bu sisteme sahip olabilecekler. Sistem 3 yıl garantili olarak satılıyor. Kauçuktan mamul yere temas eden mekanizmalar sökülüp takılabildiği için 800 dolarlık bir masraf ile yıpranma durumunda kauçuk parçalar yenilenebiliyor. Sistem içinde 72 tane parça var. Ancak sistemde Mars'ta çalışması için çok sağlam alaşımlarla, kırılmaya karşı her türlü sistem düşünülerek yapıldı. Bakımı ve servis hizmeti de çok pratik oluyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Araç, Türkiye'nin birçok yerinde yoğun kar imkanı ve meyil bulunan, ancak 10 milyon dolarlık telesiyej sistemi kurulamadığı için bölgede kayak yapılamayan yerler içinde çok ucuza karda kayma keyfi getirecek. 4 paletli, 4 çekerli araçların arkasına bağlanacak bir rulo ile kayak pistleri ezilebilecek. Ezilme işlemi için yukarı çıkarken de kayak yapacaklar araçla taşınabilecek. Böylece 3-4 araç ile kayak merkezi çalıştırmak mümkün olabilecek.