Mars robotları yaşlandıkça akıllanıyor

Mars'a 90 günlüğüne gönderilmesine karşın üç yılı tamamlayan robotlar Spirit ve Opportunity, bilgisayarlarına yüklenen yeni yazılımlarla daha akıllı ve bağımsız hale geldiler.

"Yaşlı köpeğe yeni numara öğretiyoruz" diyen NASA'nın robotlardan sorumlu bölümü Jet Motorları Araştırma Merkezi'nin proje müdürü John Callas, robotların yeni yetenekleri arasında, toz fırtınalarını veya bulut örtülerini otomatik olarak tanıma ve bunların fotoğraflarını Dünya'ya gönderme, ayrıca kaya örneklerini incelemek için robot kollarını uzatmanın güvenli olup olmadığını anlama gibi özellikler bulunduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Callas, Mars'a 3 Ocak 2004'te inen Spirit ve 24 Ocak 2004'te inen Opportunity'nin, yeni yazılımlarla ayrıca önlerindeki bir engele kısa bir mesafe kala kritik manevra kararı verebilme ve böylece bir engele takılıp kalmama olanağı sağlayan yeni bir navigasyon sistemine de sahip olduklarını belirtti.
Bilim adamları, daha önce her biri golf aracı büyüklüğündeki robotları Yer'den kumanda etmek ve zaman zaman takıldıkları engellerden kurtarmak için uzun süre çaba harcamışlardı.

Yeni yazılımların bilim adamlarına Kızıl Gezegen'in keşfinde önemli zaman kazandırması bekleniyor.