Mars'ta açıklanamayan fotoğraf

NASA’nın Mars keşif aracı Curiosity, Kızıl Gezegen’de deneylerine devam ederken, büyük merak uyandıran keşiflerde bulunmaya devam ediyor. Mars’taki ilk sondajını başarıyla tamamlayan Curiosity, deney yaptığı bölgede çektiği fotoğraflardan birinde bilim dünyasını şaşkına çeviren bir cisim tespit etti.


Curiosity, her ne kadar Mars’ta büyük bir başarıya imza atmış olsa da, bilim dünyasının keşif robotu hakkında en çok konuştuğu konu, Kızıl Gezegen’de yapmış olduğu en yeni keşif. Keşfi daha da merak uyandırıcı hale getiren husus ise NASA’nın henüz konu hakkında açıklama yapmamış olması.

Reklam
Reklam

Curiosity’nin, 30 Ocak günü çektiği ve NASA tarafından kısa bir süre önce yayımlanan fotoğrafta, keşif aracının deney ve gözlem yaptığı bölgedeki kayalardan birinde tuhaf bir cisim görülüyor.


Kayadan çıkan bir metal parçası izlenimi veren cisim, Curiosity’nin MastCam kamerası tarafından tespit edildi. Altındaki kayaya gölgesi düşen cismin, belli bir uzunluğa sahip olduğu fark edildi.


NASA, fotoğrafı yayımlamış olmasına rağmen, fotoğrafın çekildiği tarih dışında hiçbir bir bilgi vermedi. Curisosity’nin, ne olduğu bilinmeyen cismi inceleyip incelemeyeceği belli değil. Öte yandan, İtalyan bir görüntü uzmanı, fotoğraflar hakkında ilginç açıklamalarda bulundu.

Universe Today sitesine e-posta yoluyla bilgi veren Elisabetta Bonora, “MastCam tarafından çekilen fotoğrafın sol kısmı görünmüyor... Bu üzücü çünkü eğer olsaydı bir anaglif çıkarabilirdik” dedi.


Cismin yaklaşık 35 piksellik alan kapladığına ve yaklaşık 0.5 santimetre uzunluğunda olduğuna dikkat çeken Bonora, ‘cismin, erozyonla yok olmayan kayanın içine ait bir parça veya kayada oluşmuş bir parça olabileceğini’ ifade etti. Buna rağmen kumla kaplanmamış olan ve temiz yüzeyiyle dikkat çeken cisim kafalarda soru işareti oluşturdu.

Reklam
Reklam

Bilim dünyası, metale benzeyen cismin ne olabileceği hakkında merakları gidermek için NASA’dan açıklama bekliyor.


Gözler Curiosity aracılığıyla Mars'tan gelen fotoğraflarda sıra dışı görüntüler arıyor. Ama öyle mikroskobik, minicik bir detay değil. Her ne kadar dile getirilmese de uçan bir cisim, hareket eden bir canlı nedense hayalleri süslüyor.


Şimdiye kadar çekilen fotoğraflar içerisinde dikkatleri çeken ve tansiyonları yükselten ilginç fenomen hala tartışılıyor. İlk gönderilen fotoğraflarda önceleri görülen bulutumsu toz kümesi, daha sonraki fotoğraflarda görülmüyor.


Açıklama olarak akla ilk gelen şey, robotun inerken yüzeye çarptığı an yükselmiş olabilecek toz dumanı. Misyonun menajeri Mike Watkins'in yaptığı açıklamaya göre, bu bulutumsu görüntü ilk aşamada kamera merceğindeki toz parçacıkları olarak düşünülmüş. Fakat aynı görüntü farklı yönlerdeki farklı kameraların çektiği fotoğraflarda da gözlenince başka hipotezler konuşulmaya başlanmış.


Araştırmacılar şu anda kesin bir yorum yapamıyorlar. Önümüzdeki günlerde Curiosity'den daha çok sayıda fotoğraflar gelecek. Hatta saniyede 5 fotoğraf çekme yeteneğiyle bir de renkli film oluşturulması planlanıyor.

Reklam
Reklam

Eğer gerçekten Curiosity tahmin edildiği gibi yalnız değilse mutlaka gönderdiği çok sayıdaki fotoğraflarda başka benzer fenomenlere de rastlanacaktır. Ayrıca Curiosity'nin ilk gönderdiği 360 derecelik renkli panoramik fotoğrafta da görülen bazı anlaşılması güç jeolojik fenomenler (kırmızı toprakta gri bölgeler) detaylı incelendikten sonra basına açıklanacak.

Doç. Dr. Neva Çiftçioğlu Banes