Mars'ta gizemli dikilitaş

Mars'ta, yüksek çözünürlüklü kameralarla çekilen görüntülerde tesadüf eseri ortaya çıkan dikilitaş biçimindeki gizemli bir kaya, tüm dünyadaki komplo teorisyenlerini heyecanlandırdı.

Mars'ta, yüksek çözünürlüklü kameralarla çekilen görüntülerde tesadüf eseri ortaya çıkan dikilitaş biçimindeki gizemli bir kaya, tüm dünyadaki komplo teorisyenlerini heyecanlandırdı.

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, Kızıl Gezegen'in yörüngesindeki Mars Reconnaissance Orbiter'ın (MRO) özel yüksek çözünürlüklü kamerasıyla 270 kilometre uzaklıktan geçen yıl çektiği ve yeni yayınlanan görüntülerdeki dikilitaş biçimli kaya, uzayla ilgilenenler arasında heyecan yarattı.

Monolit biçimli gizemli taş ilk bakışta anlaşılmazken, Lunar Explorer Italia adlı bir internet sitesi, bir bölgeye zum yaptıktan sonra uzun gölgesi bulunan tuhaf dörtköşe yapıyı ortaya çıkardı.

Reklam
Reklam

“2001: Uzay Macerası” filminin kilit sahnelerindeki siyah dikilitaşı hatırlatan monolit taşla ilgili eski Montreal radyo programcısı olan David Tyler, blogunda, “Mars'ta eskiden bir uygarlık mümkün mü? Nasa'nın bunun yanıtını biliyor olması olası mı? Bu yakınlaşma için bir işaret mi?” diye sordu.

Ay'da yürüyen ikinci insan Buzz Aldrin de geçen hafta bir televizyon programında, “Mars'ın aylarını ziyaret etmeliyiz. Mars'ın çevresinde 7 saatte bir dönen Phobos'ta patates biçimli alışılmadık bir yapı bir dikilitaş var. Kim koydu bunu oraya?” demişti.

*****

KIZIL GEZEGEN'DE GÖKTAŞI

Öte yandan, NASA'nın Mars'taki çalışkan ikiz robotlarından Opportunity, Kızıl Gezegen'de şimdiye dek bulunan en büyük göktaşı olduğu sanılan büyük bir kaya parçası keşfetti.

İŞTE GİZEMLİ DİKİLİTAŞ

NASA'nın Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarı'ndan yapılan açıklamada, 60 santimetre genişliğindeki kayanın kimyasal bileşimini anlamak için Opportunity'nin spektrometresiyle yaptığı incelemede, bunun bir meteorit (göktaşı parçası) olduğu ve robotun 1 yıl boyunca incelediği 800 metre genişliğindeki Victoria Krateri'nin oluşumuna yol açan göktaşının bir parçası olabileceği kaydedildi.

Reklam
Reklam

(AA)