Mars'ta hayatın izleri aranıyor

İSTANBUL (İHA) - Mars'a gönderilen iki uzay aracının sağladığı veriler, BEA WebLogic Platformu üzerinde çalışan bir portal aracılığıyla dünyanın dört tarafındaki bilimadamlarınca incelenebiliyor.

BEA WebLogic Platformu üzerinde çalıştırılan bir portal, Mars'a gönderilen Spirit ve Oppurtunity adlı uzay araçlarının gönderdikleri bilgilerin dünyanın farklı yerlerindeki bilimadamlarınca incelenebilmesine olanak tanıyor. Kaliforniya'daki JPL Laboratuvarı, NASA'nın birçok farklı alt birimi, ABD'deki ve başka ülkelerdeki çeşitli üniversiteler, iki uzay aracının gönderdikleri görüntü ve bilgileri bu platform üzerinden inceleyebiliyor.

Reklam
Reklam

Merkezi San Jose California'da olan BEA Systems'den yapılan açıklamaya göre, kızıl gezegen üzerindeki araçların ilettiği veriler, önce NASA'nın "Deep Space Network" adlı birimine geliyor. Avustralya, İspanya ve ABD'deki antenlerle alınan bu ilk bilgiler özel bir yazılımla işleniyor ve JPL Laboratuvarı'na aktarılıyor. Laboratuvarın dosya sunucusuna kaydedilen bilgiler, internet üzerinden bilimadamlarının erişimine açılıyor. Bu erişimi, WebLogic Platformu üzerinde çalıştırılan bir ara katman sağlıyor. Söz konusu ara katman, Enterprise Java Beans, Java Message Service ve Web hizmetleri kullanılarak gerçekleştirildi. Bu ara katman, İşbirliğine Dayalı Bilgi Portalı ve Viz de dahil olmak üzere çeşitli temel uygulamaları destekliyor. Bir Java uygulaması olan İşbirliğine Dayalı Bilgi Portalı, uzay araçlarının temin ettiği bilgilerin görüntülenmesini sağlarken, bir C++ uygulaması olan Viz, araçların çektiği stereo fotoğrafların 3 boyutlu görüntülerinin izlemesini ve döndürülmesini mümkün kılıyor.

Reklam
Reklam