Mars'ta Sıvı, Akışkan, An İtibariyle Mevcut Su Bulundu; Biz Bu Duruma Komikli Başlık Atmayız Kardeş!

Durum ayan beyan ortada zaten, NASA bomba açıklamayı yapmış. Su bulundu diyoruz, su!

Hatırlayacaksınız, Mars’tan yavaş yavaş fotoğraflar ve detaylar gelmeye başladıkça, biz de burada kendimizce bilim camiasında sorulan bazı soruları aktarmıştık sizlere. Mars’ın yüzeyinde bir zamanlar su bulunduğundan fakat bunun Mars’taki koşullardan dolayı bir noktada kaybolduğundan herkes çok emindi. Kafaları karıştıran şey, Mars’ta bazı uçurumların kenarlarında dar ve karanlık yamaçların bulunuyor olduğu gerçeğiydi. Bu yamaçlar 300 ft. uzunluğundaydı ve hava sıcakken ortaya çıkıyorlardı.

NASA, dün yaptığı bir açıklamayla bu yamaçlara en nihayetinde bir açıklama getirdi ve resmen uzayla ilgili bugüne kadar aldığımız bilgilerin hepsini “dünkü bebe” kıvamına getirecek o malumat paylaşıldı: Mars’ta resmen sıvı su olduğuna dair kanıt bulundu. NASA’nın Mars Reconnaissance Orbiter cihazının topladığı verilere göre, RSL adı verilen bu uçurum çizgilerinde sulanmış tuzun kimyasal izlerine rastlandı. Bu, çok yakın bir tarihte, sıvı suyun o bölgeden geçtiğini tartışmasız bir şekilde kanıtlıyor.

Reklam
Reklam

Yalnız sıvı suyun kendisi, o esnada orada olmadığı için beraberinde başka sorular da geliyor elbette. O coğrafi oluşumların akan su vasıtasyla oluştuğu bilinmekte, ama suyun kaynağı şu an itibariyle tespit edilmiş değil. Baş araştırmacı Lujendra Ojha, Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde yaptığı açıklamada “Kaynağı bulabilmiş değiliz. Su buzun yüzey ya da yüzeyaltında erimesiyle oluşmuş olabilir, ama ekvatorsal enlemlerde yüzeye yakın buzun bulunması pek olası değil.”

Bu da hâliyle bilim insanlarını başka teorileri düşünmeye itiyor. Bu teorilerden bir tanesi de, tuzların suyu direkt olarak Mars’ın havasından çekiyor olması, ama tabii bu da coğrafi oluşumların şekillenmesine yetecek kadar su havada bulunmadığı için biraz ıskartaya çıkartıyor. Asıl soru ise, biliyorum ki, şu: “Peki bir canlı ihtimaline işaret ediyor mu bu?”. Bilim insanları bu sorunun cevabının “hayır” olduğuna inanıyorlar, zira suyun yoğunluğu muhtemelen yaşama ev sahipliği yapamayacak kadar fazla. Ama yine de, bu milyarlarca farklı ihtimali beraberinde getiriyor, orası kesin!

Reklam
Reklam