Mars’ta yaşam gerçeğe mi dönüşüyor?

Türk kadın mimarın imzasını taşıyan Mars’ta yaşam alanı ilk kez tanıtıldı!

Gelişen teknoloji ile birlikte sınırlar zorlanıyor mu? Yoksa sınırlar çoktan aşıldı, şimdi zaman hayalleri yaşama zamanı mı?

Gezegenimizin nüfusu hızla artarken yaşayacak alan ve kaynakların yetersizliği bazı insanları Dünya’nın ötesine bakmaya yöneltiyor. Bilim insanlarının önemli bir bölümü bir gezegende ya da Ay’da insanın yaşamını sürdürmesi için gerekli unsurları içeren yapay bir “biyosfer” yaratarak yaşam alanı oluşturma fikrini daha akla yatkın buluyor. Bu konuda ilgi odağı yine Dünya’ya en çok benzeyen gezegen Mars oldu ve 2025’e kadar orada yeni bir medeniyet yaratılmasını hedefleyenler var.

Reklam
Reklam

Birlemiş Milletler’in açıkladığı rakamlara göre bundan 20 yıl önce dünya nüfusu 5 milyarın civarındayken, günümüzde açıklanan son rakamlara göre dünya nüfusu 7 milyara yaklaşmış durumda. Bilim insanları bu hızlı gidişat ile ilerleyen yıllarda artan tüketim karşısında gezegenimizin kaynaklarının, insanların yeni gereksinimlerini karşılayamaz hale geleceği fikrini savunuyor.

Mars’ta yaşam projelerinde Türkiye’de söz sahibi

Dünya üzerinde bu konular tartışılır hale gelmişken ülkemizde de, “ Gelecek Mimarisi ve Şehirleri” konusunda Dünya’nın sayılı üniversiteleri ile işbirliği yaparak projeler geliştiren Yrd. Doç. Dr. Gülay Yedekçi, Mars’ta yaşam alanı projesine imza atıyor. Mars’ta, öncelikle bitkilerin yetişeceği sera alanları oluşturulup, hayvan çiftlikleri kurularak azot döngüsü ve bitkilerin fotosentezi sayesinde oksijen üretimi sağlanacağını belirten Yedekçi, Mars’ta yaşam alanı kurmanın bir hayal olmaktan çıktığını belirtiyor.

Artık Türkiye’deki gençlerin de bu projeleri konuştuğunu ve sınırları aşan hedefler koyduklarını belirten Yedekçi; “Yaşam koşulları sağlandığında insan yerleşimine uygun fanus kentler oluşturulabilir. Her bir kentin altında meteor saldırısı gibi dış etkenlerle oluşacak tehditlere karşı yeraltı şehirleri tasarladık.” Yedekçi şu önemli bilginin de altını çiziyor: “Yıllar önce NASA AY’a ilk insan gönderme fikrini duyurduğu zaman dünyanın büyük kısmı at ile yolculuk yapıyordu…”

Reklam
Reklam

Bilimsel hedefimiz: 1 yıl içerisinde 3 ayrı proje sunumu

Toplum olarak bir an önce üzerimizdeki ölü toprağını atıp, “biz yapamayız biz beceremeyiz” inancından kurtulup yeni ufuklara açılma zamanının geldiğini belirten Gülay Yedekçi, bu projeye katılmak isteyen bilim insanlarına da açık davette bulunuyor: “Önümüzdeki 1 yıl içerisinde en az 3 ayrı alternatif halinde Mars’ta 100 kişinin 1 yıl boyunca kalabileceği, kendi kendine yeten yerleşim alanlarıyla ilgili hazırladığımız projeleri kamuoyu ile paylaşacağız. Bilimsel olarak kendimize bu hedefi koyduk. Elbette gerisi de gelecektir…”