Mart Ayının Zam Şampiyonu Sivribiber

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) araştırmasına göre sivribiber Mart ayının zam şampiyonu oldu. Hem Türkiye genelinde...

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) araştırmasına göre sivribiber Mart ayının zam şampiyonu oldu. Hem Türkiye genelinde hem de Edirne’de fiyatı en çok artış gösteren ürün olan sivribiber, ülke genelinde yüzde 46.81, Edirne’de ise yüzde 46.30 oranında artış gösterdi.

TÜİK Edirne Bölge Müdürü İsmail Çapoğlu, Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) aylık değişim oranının Edirne, Tekirdağ ve Edirne bölgesinde yüzde 0.66 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Üç ili kapsayan bölgede 2013 yılı Mart ayında en yüksek artışın yüzde 2.55 ile giyim ve ayakkabı grubunda yaşandığını ifade eden Çapoğlu, “Bu grubu, yüzde 2.4 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubu ve yüzde 0.87 ile eğitim grubu izledi” dedi.

Reklam
Reklam

Aynı dönemde Türkiye genelinde bir önceki aya göre en yüksek artışın yüzde 2.04 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleştiğini ve bu grubu yüzde 0.86 ile giyim ve ayakkabı grubu ve yüzde 0.62 ile lokanta ve oteller grubunun izlediğini ifade eden Çapoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinden oluşan istatistiki bölge bazında 2013 yılı Mart ayında TÜFE’deki bir önceki aya göre yüzde 0.66’lık artış oranı ile 26 istatistiki bölge arasında en çok artış gösteren 10’uncu bölge oldu. Mart 2013’te endekste kapsanan 437 maddeden 59 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 246 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 132 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.”

Üç ili kapsayan bölgede Mart ayında fiyatı en çok artan ürünlerin yüzde 46.30 ile sivribiber, yüzde 14.15 ile domates ve yüzde 11 ile çocuk ayakkabısı olduğunu ifade eden Çapoğlu, fiyatı düşüş gösteren ürünlerin ise yüzde -29.98 ile salatalık, yüzde -10.33 yeşil soğan ve yüzde -6.36 ile çocuk kazağı olduğunu söyledi. Çapoğlu, Mart ayı içerisinde Türkiye genelinde fiyatı en çok artan ürünlerin sivribiber, dolmalık biber ve domates; fiyatı düşüş gösteren ürünlerin ise kabak, salatalık ve kadın çizmesi olduğunu sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: