Maruf: "İsrail'in yaptığı ablukaya makyaj"

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukasını hafifleteceği ve bazı maddelerin geçişine izin vereceği yönündeki açıklamalarıyla ilgili konuştu.

Maruf, İsrail'in yaptığının ablukaya "makyaj yapma" gayreti olduğunu söyledi.

Nebil Maruf, son dönemde Orta Doğu'da meydana gelen gelişmeler, Türkiye-İsrail ilişkileri, Hamas ile El Fetih arasındaki uzlaşma çabaları gibi çeşitli konularda sorularını yanıtladı.

İsrail'in ablukayı hafifletme girişiminin kesinlikle yeterli olmadığını kaydeden Maruf, "Mavi Marmara" saldırısının ardından başta ABD ve AB olmak üzere tüm uluslararası kamuoyunun İsrail'e ablukayı kaldırması yönünde baskı uygulamaya başladığını belirtti.

Reklam
Reklam

"İsrail'in yaptığı ablukaya makyajdır" diyen Maruf, İsrail'in uluslararası baskılardan böylece kaçmaya çalıştığını ifade ederek, "Biz uluslararası toplumdan, İsrail'in üzerindeki baskıyı korumasını ve ablukanın tamamen kaldırılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.

ABD ve AB'nin İsrail'in kararını "bir adım ileri" olarak değerlendirdiklerini anımsatan Nebil Maruf, "Bizim için bu kabul edilemez bir durum. Gazze'ye yönelik abluka tamamen kaldırılmalı" ifadesini kullandı.

Maruf, Orta Doğu'da uzun dönemdir konuşulan "iki devletli çözümün" hayata geçirilmesine ilişkin bir soru üzerine, 1948 yılında İsrail devletinin kurulmasının ardından bugüne kadar aşamalı olarak tarihi Filistin topraklarının yüzde 78'inin İsrail tarafından işgal altında tutulduğuna, Batı Şeria ve Gazze'de dahil olmak üzere toprakların yüzde 22'sinin Filistinlilerin kontrolünde bulunduğuna işaret etti. İsrail ile uzun süredir barış müzakereleri yürütüldüğünü anlatan Maruf, "Şu ana kadar bu barış müzakerelerinden hiçbir şey alamadık. Çünkü İsrail tarafında barışa ulaşma yönünde niyet yok" dedi. İki devletli çözümünün 1967 yılında İsrail tarafından işgal edilen toprakların da dahil olduğu bir Filistin devleti ile İsrail arasında yapılacak anlaşmayla mümkün olacağının altını çizen Maruf, "Filistin devleti, tüm Batı Şeria dahil Doğu Kudüs ve Gazze'yi kapsayacak şekilde olmalı" dedi.

Reklam
Reklam

-HAMAS-EL FETİH UZLAŞMASI

Filistin'in Ankara Büyükelçisi Maruf, bir soru üzerine, Hamas ile El Fetih arasında birlik sağlamakta zorluklarla karşılaştıklarını belirtti.

Maruf, "El Fetih ile Hamas arasında farklılıklar var ve bu farklılıkları kullanan Hamas, zorla Gazze'de kontrolü sağladı. Şu anda bölünmüşlük, 'de facto' bir durum var Filistin'de. Ama yasal olan, tanınan Filistin yönetimi" diye konuştu.

Hamas'ın Gazze'de yönetimi ele geçirmesinin ardından Gazze'ye yönelik ambargo uygulanmaya başladığını anımsatan Maruf şunları kaydetti:

"Son 3 yıl içinde biz, Hamas ile uzlaşma yönünde yapabileceğimizin en iyisini deniyoruz. Aynı şekilde Mısır, Türkiye ve diğer tüm dost ülkeler de ellerinden gelenin en iyisini deniyor. Fakat şu ana kadar El Fetih ile Hamas arasındaki birleşmeye yönelik başarı sağlayamadık. Neden diye soracak olursanız, birleşmeyi sağlayacak anlaşmaya yanaşmaması yönünde Hamas'ı etkileyen bölgesel güçler var."

Arap Birliğinin bu birleşme için Mısır'ı arabulucu olarak tayin ettiğini ve Mısır'ın görüşmeler neticesinde bir plan hazırladığını kaydeden Maruf, "Hamas, bu planla ilgili çekinceleri olduğunu bildirdi, ama bunlar kendi çekinceleri değildi. Bunlar olayın bölgesel boyutuyla ilgiliydi. Hamas'ın bu birleşmeyi imzalamamasında İran'ın etkisi oldu" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"Bu ayrılık bize acı veriyor, tüm Filistinlilere acı veriyor, çünkü geleceğimizi etkileyecek" diyen Maruf, bu bölünmüşlüğün üstesinden geleceklerini belirtti.

-ARAP LİDERLERİ ERDOĞAN'I KISKANIYOR MU-

Büyükelçi Maruf, bir soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin'de diğer tüm Arap ülkelerinden daha fazla popüler olduğunu bildirdi.

Maruf, "Bu popülariteye Arap liderlerinin tepkisi nedir" sorusunu yanıtlarken, "Arap liderlerinin kıskançlık beslediklerini söyleyemem, ama Türkiye, Filistin konusunu destekleyerek olumlu adımlar atıyor. Arap halkları Türkiye'nin yaptıklarını önemsiyor" diye konuştu.

Özellikle Batı basınında çıkan, "Türkiye'nin ekseninin kaydığına" ilişkin yorumları değerlendiren Maruf, Türkiye'nin Doğuya doğru kaymadığını, çünkü zaten bir Doğu ülkesi olduğunu belirtti.