Mary Ellen Mark İstanbul'a geliyor

İSTANBUL (İHA) - World Press Photo 2004'ün Entertainment dalı birincisi olan efsane fotoğraf sanatçısı Mary Ellen Mark, TNT Ekspres Türkiye ve İFSAK'ın desteğiyle İstanbul'a geliyor.

Bugüne kadar çoğu basın fotoğrafçılığı dalında olmak üzere toplam 57 ödül kazanan ve dünya çapında 92 kişisel sergi açan Mary Ellen Mark, 28 Nisan 2004 Çarşamba günü İFSAK'da düzenlenecek basın buluşmasında fotoğraf tutkunlarıyla bir araya gelecek. Dünyanın en ünlü gazete, dergi ve ajanslarına fotoğraf veren ve 'fotoğrafın dünyanın tercüme edilme şekli olduğunu' söyleyen Mary Ellen Mark, basın buluşmasında, basın fotoğrafçılığındaki deneyimlerini paylaşacak ve konuyla ilgili soruları yanıtlayacak.

Reklam
Reklam

Üniversite eğitimini resim, sanat tarihi ve gazete fotoğrafçılığı konularında tamamlayan Ellen Mark, 30 yıldır basın fotoğrafçılığı yapıyor. Ellen Mark, 1976 yılından günümüze dek dünyanın çeşitli yerlerinde (İngiltere, Avusturya, Amerika, Almanya, İspanya, Fransa, Japonya, İtalya, Meksika, İsveç, Norveç, Danimarka ve Rusya) toplam 92 kişisel sergi açtı. Ayrıca, 1969 yılından günümüze kadar toplam 149 karma sergide yer aldı. Dünyanın farklı yerlerinde de 58 kalıcı sergisi bulunuyor.
1980 yılında "Mother Theresa" isimli çalışması ile ilk ödülünü alan Mary Ellen Mark, daha sonraları 1980 yılından günümüze kadar toplam 57 adet ödül kazandı. Toplam 15 kitabı yayınlandı ve 80'e yakın kitaba da katkıda bulundu. Kısa bir süre önce American Photo okuyucuları tarafından anketle "Yılın en Etkileyici Kadın Fotoğrafçısı" seçilen Mark, fotoğrafın dünyanın tercüme edilme şekli olduğunu düşünüyor ve fotoğrafları belgesel fotoğrafçılığı alanında bir dönüm noktası oldu. Genelevlerde fotoğraf çekme izni alabilmek için yaklaşık 10 sene çaba gösteren Mark'ın Seattle'da evden kaçan çocukların fotoğraflarını çekerek hazırladığı çalışması, Akademi ödülü kazanan Streetwise filminin temelini oluşturdu.

Reklam
Reklam

Kazandığı ödüllerden bazıları şöyle: 1980 yılında / Life Magazine / Robert F. Kennedy gazetecilik ödülü, New York Times / gazetecilikte mükemmellik; 1981 yılında / Life Magazine / en iyi hikaye fotoğrafı; 1988 yılında / George W. Polk ödülünü gazetecilik dalında almış; 1990 yılında / Fortune Magazine / yılın fotoğrafı; 1992 yılında / The New York Times / gazete fotoğrafçılığı dalında mükemmellik ödülü; 1993 yılında / Los Angeles Times / The Good Boys fotoğrafı ile birincilik.
Fotograflarının yayınladığı bazı dergiler ise şöyle: Bloomberg Financial Market News, Business Week, Der Spiegel, Entertainment Weekly, Epoca, ESPN, Esquire, Fortune, French Photo, Geo, Geografica, India Today, Independent, Infinity, Interview, Life, Life Magazine (Japanese), London Sunday Times, Look, Los Angeles Times Magazine, Modern Photography, National Geographic, New York, New Yorker, New York Times Magazine, Observer, People, Phillip Morris, Photo, Popular Photography, Popular Photography Annual, Philadelphia Review, Sports Illustrated, Sports Illustrated for Women, Talk, Tempo, Texas Monthly, Time, Time-Life Photography Annual, 35mm Photography, Town and Country, Traveler, U.S. Camera, US Magazine, Vanity Visual Arts, Vogue, Washington Post Magazine, Who Weekly, World Press Photography.

Reklam
Reklam