MASAK'tan programlı kara para denetimi

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), bankalar, aracı kurumlar, döviz büfeleri ve sigorta şirketleri nezdinde yükümlülük denetimi başlattı.

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, "Programlı Kara para Denetimleri" olarak adlandırılan denetimlerin ilk aşamasında 279 denetim elemanı, 1.002 kurumu büyüteç altına aldı.

Bu denetim sırasında 50 bankanın 30'unda, 761 döviz büfesinin 257'sinde, 146 aracı kurumun 104'ünde, 45 sigorta şirketinin de 11'inde, MASAK'la ilgili yükümlülüklerin yerine getirilip, getirilmediği araştırıldı.

Reklam
Reklam

Böylece ilk parti denetimlerde bankaların yüzde 60'ı, döviz büfelerinin yüzde 33,8'i, aracı kurumların yüzde 71,2'si, sigorta şirketlerinin ise yüzde 24,4'ü yükümlülüklere uyum yönünden incelendi.

Bu arada Başkanlığa intikal eden bazı yükümlülük denetim raporlarında, kimlik tespiti yapılmadan işlem yapıldığı, bu şekilde mevzuata aykırı davranıldığı tespit edildi.

Kimlik tespit yükümlülüğünün, kimlik tespitine konu işlemin gerçekleştirildiği anda yerine getirilmesi gerektiğini belirten MASAK, tespitle ilgili belgelerin daha sonra tamamlanmasının bu aykırılığı ortadan kaldırmadığını bildirdi.

MASAK, denetim elemanlarından bu konuda hassas davranmalarını da istedi.

MASAK, ilk parti denetimleri ve yeni düzenlemeler ışığında yükümlülük denetimlerinde uyulacak usul ve esasları da belirledi.

Buna göre, daha önce hürriyeti bağlayıcı ceza öngörülen kimlik tespiti, şüpheli işlem bildirimi, uyum görevlisi atama, eğitim, iç denetim, eğitim ve iç denetim istitastik sonuçlarının MASAK'a gönderilmesi yükümlülüklerine aykırılıklar, yeni Kanun uyarınca idari ceza kapsamında değerlendirilecek.

Reklam
Reklam

18 Ekim 2006 tarihinden önce yapılmış bir işlemde yükümlülük ihlalinin tespiti halinde, sadece işlemi gerçekleştiren gerçek kişi görevliye yaptırım uygulanacak. Tüzel kişi yükümlüler bu kapsamda cezalandırılamayacak.

Öte yandan MASAK'ın ikinci parti yükümlülük denetimleri sonbaharda başlatılacak.

Bu denetimlerde daha önce incelemeye tabi tutulmamış kuruluşlara öncelik verilecek.