MASKO yüzünü Soçi’ye döndü

Türkiye Mobilya ihracatının yüzde 10’nunu tek başına karşılayan MASKO Mobilya Kenti, yeni pazar arayışlarına devam ediyor.

2014’de yapılacak Kış Olimpiyatlarıyla adını duyuran SOÇİ’nin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı’nı ağırlayan MASKO Mobilya Kenti Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, “Kış olimpiyatlarına hazırlanan şehirde yapılan tesisler, Türk mobilya firmaları için önemli ihracat fırsatları yaratıyor. Bu anlamlı buluşma sıcak ticari ilişkilerin ilk adımı olacaktır” dedi.
Dünyanın en büyük mobilya kenti MASKO, Türkiye mobilya ihracatına liderlik yapmaya devam ediyor. Bu yıl Ortadoğu’da yaşanan siyasi sıkıntıların ardından Afrika gibi yeni pazarlara açılarak ihracat ilişkilerini güçlendiren MASKO, şimdi de Rusya ile ortak projeler üretme hazırlığında.
Yılın bu son günlerinde Rusya’nın en yoğun ticari hareketlenmelerinin yaşandığı Soçi Bölgesi’nin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Vadim Levçenko ve Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Yetkili Temsilcisi İldar Fattakhov tarafından ziyaret edilen MASKO, böylelikle iki ülke arasındaki ticari ilişkiler için ilk adımı attı. MASKO Mobilya Kenti Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı’yı makamında ziyaret eden Levçenko ve Fattakhov ticari ilişkilerin bundan sonra güçlenmesi mesajını vurguladı.
Soçi Ticaret Odası Başkanı Levçenko’nun ziyaretinden büyük mutluluk duyduklarını dile getiren MASKO Mobilya Kenti Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Karcı, “İstanbul İhracatçılar Birliği ve MASKO Mobilya Kenti olarak davet ettiğimiz Sayın Levçenko’nun bugün burada olması bizim için mutluluk verici bir olay. Özellikle 2014 Kış Olimpiyatlarına hazırlanan Soçi’de MASKO’nun yapabileceği çok iş var. Kış olimpiyatlarına hazırlanan şehirde yapılan tesisler Türk mobilya firmaları için önemli ihracat fırsatları yaratıyor. Bu anlamlı buluşma sıcak ticari ilişkilerin ilk adımı olacaktır” dedi.
Soçi’nin yalnızca 2014 Kış Olimpiyatları’na değil bunun yanı sıra 2018 Rusya Dünya Futbol Şampiyonası ve Formula 1 yarışlarına da hazırlandığının altını çizen Levçenko, “Türkiye’ye ilk olarak ‘90’lı yılların başında geldiğimde Türk inşaat şirketleriyle anlamlı projeler yapmıştık. Şimdi de benzer çalışmaların MASKO aracılığıyla Türk mobilya sektörüyle olacağını umut ediyorum. Soçi bulunduğu konum itibariyle yüksek ticari potansiyele sahip bir şehir. 2014 Kış Olimpiyatları’nın dışında yeni anlaşması yapılmış ve yine 2014 yılında başlayan Formula 1 organizasyonumuz var. Ayrıca 2018 Dünya Kupası’nın oynanacağı stadyumlardan bazıları bölgemizde bulunuyor. Bu anlamda ticari potansiyeli fazla olan bir bölgeyiz” dedi. Özellikle sahil bölgesi olması nedeniyle Soçi’de turistik tesis inşaatlarının da hız kazandığını dile getiren Levçenko, bölgelerinde yapılacak tesislerin dekorasyonu için Türk mobilya sektörüyle anlamlı işler yapılabileceğini vurguladı.
**Tersine bavul ihracatı**
Türk mobilya sektörünün yakaladığı ihracat ivmesini ortaya çıkan ürünlerin kalitesinin bir kanıtı olarak vurgulayan Karcı, bu sene bir önceki yıla oranla yüzde 18 büyüme gösteren mobilya ihracatının, doğru fizibilite çalışması ve temaslarla daha da artacağına işaret ederek. “Dünya’da İtalyan Mobilyası algısı git gide kırılıyor. Biz MASKO Mobilya Kenti’nde daha yüksek kalitedeki ürünleri neredeyse yarı fiyatına üretiyoruz. Üstelik tasarımlar kendini bu işe adamış zanaatkârların elinden çıkıyor. Bu nedenle Türkiye yurt dışındaki tüm komplekslerin iç dekorasyonunu yapabilecek insan gücüne sahip” dedi.
Günümüzde kaliteli ve ucuz ürünler için yabancıların ülkemizi ziyaret ettiğine değinen Karcı, “MASKO’nun Soçi’de özel bir fuar alanı açarak ürünlerini tanıtmasının ikili ilişkilere önemli faydaları olacağını düşünüyorum” dedi.
Buluşmanın ardından MASKO Şeref Defteri’ne iki ülkenin ticari ilişkileri konusunda iyi dileklerini yazan Levçenko, İstanbul İhracatçılar Birliği’ne üye mağazaları gezerek ürünler, montaj ve teknik ekipman hakkında bilgi aldı.