MasterChef Türkiye 3 Aralık Engelliler Günü’ne özel olarak 7 misafirini ağırladı!

MasterChef Türkiye’nin 3 Aralık Perşembe günü yayınlanan bölümünde Dünya Engelliler Gününe özel olarak konuklarını ağırladı. Feyzullah Kıyıklık Engeliler Sarayı’nda gerçekleştirilen çekimlerde hazırlanan menüyü Türk milli takımını temsil eden sporcular tadarak oylama yaptı. MasterChef Türkiye’ye katılan misafirler merak konusu oldu.

MasterChef Türkiye’nin 3 Aralık 2020 Perşembe günü yapılan dış çekiminde mili takımın gururu olan sporcular ve tiyatro sanatçısı jüri üyeliği yaptı. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne özel olarak Feyzullah Kıyıklık Engeliler Sarayı'nda yapılan çekimlere görme engelli tiyatro sanatçısı Hamza Demir, Boccia antrenörü Yahya Gürbüzer, atletler Hamide Doğangün ve Zübeyde Süpürgeci, okçuluk antrenörü Murat Öz, atletizm antrenörü Ömer Cantay ve Emrah Elban katıldı. İşte bu isimler hakkında bilinmeyen detaylar...

Reklam
Reklam

HAMZA DEMİR

Feyzullah Kıyıklık Engeliler Sarayı kursiyerlerinden Hamza Demir, doğuştan yüzde 90 görme engelli olarak hayatına başladı. Bağcılar Belediyesi Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı ile tanışmasıyla hayatı bir anda değiştir. Braille alfabesini öğrenerek eğitim hayatını devam ettiren Demir, açıktan ortaokulu ve liseyi bitirdi. Ardından İstanbul Üniversitesi’nde Sosyoloji Bölümü’nü, Atatürk Üniversitesi’nde ise Reklamcılık Bölümü’nü bitirdi. Spor ve sanata yönelen Hamza Demir tiyatro, atletizm, judo, halter, dalış, tango ve bağlama kurslarına katıldı. Yaptığı stand up gösterileriyle tanınırlığa kavuştu.

YAHYA GÜRBÜZER

Yahya Gürbüzer, engelline sınırları olarak görmeyen isimler arasında yerini alıyor. Boccia Türk Milli Takımı’nda uzun yıllar boyunca kardeşei Atike Gürbüzer ile birlikte forma giyen Yahay Gürbüzer şimdilerde ise geleceğin sporcularını yetiştirmek için antrenörülük yapıyor.

Paralimpik boccia sporu, İtalyan kökenli bir spor dalıdır. İlk olarak cerebral palsy olan kişiler tarafından oynanmak üzere tasarlanan ve strateji ile doğruluk gerektiren bir oyundur. Toplar sayesinde oynnaır ve oyundaki amaç topu en uygun yere göndermek ve topun rakibin atmış bulunduğu topun saf dışı kalmasını sağlamaktır. İki takım halinde oynanır. Oyunun ilk başında ufak çaplı bir top oyun alanının her hangi bir alanına yollanır. Bu topun gittiği bölge, oyun içinde atılan diğer topların gitmesi gerektiği bölgenin özelliklerini taşır. Atılan top, küçük topa ulaşmayı engellemek zorundadır. Eğer sporcu böyle bir atış gerçekleştirirse hem küçük topun yeri korunur hem de ilk küçük topa yakın bir noktaya konumlanır.

Reklam
Reklam

HAMİDE DOĞANGÜN

25 Aralık 1993 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. 9 yaşında geçirdiği trafik kazası sonucunda yürüme yetisini kaybetti. 2008 yılında Bağcılar Belediyesi’nin desteğiyle tekerlekli sandalye atletizmine başladı. Dünya Para Atleizm Şampiyonası’nda mücadele eden Hamide Doğangün, kadınlar T53 kategorisinde 400 metre finalinde bronz madalya kazandı.

ZÜBEYDE SÜPÜRGECİ

20 Temmuz 1993 yılında doğdu. Omuilik yaralanması nedeniyle engelli bir birey olan tekerlekli sandalye atletizm sporuna başladı ve aynı yıl milli takıma seçildi. 2012 ve 2016 Paralimpik Oyunları’na katıldı. Uluslararsı Bedensel Engelliler Avrupa Şampiyonası yarışında 100 metrede Avrupa üçüncüsü oldu. 2015 yılında Katar’da düzenlenen Dünya Şampiyonası yarışında 100 metrede dünya dördüncüsü oldu.

MURAT ÖZ

Bağcılar’da kimliği belirsiz kişilerin silahlı saldırısı sonucunda omurilik felci olan Murat Öz, okçuluk sporuyla yaşama bağlandı. Bağcılar Belediyesi Engelli okçuluk takımının antrenörü olan Öz, Türkiye ve Avrupa’da büyük başarılar elde etti.

Reklam
Reklam

Sinop’tan gelen anne babasını karşılamak için otogara giden Öz ile komşusunun aracının önünü ticari taksi kesti. Taksiden inen 2 kişi, araçlarına çarptıkları bahanesiyle kendilerine borçlu olduklarını söyleyip 15 bin TL istedi.
Murat Öz hayatını kökünden değiştiren geceyi, “Biz kimseye çarpmamıştık ve adamları da tanımıyorduk. ‘Sizi yaşatmayacağız’ diye bağıran taksici, arkadaşıma vurmaya başladı. Ben onları ayırmak isterken diğer adam elindeki silahtaki bütün mermiyi üzerimize boşalttı. Arkadaşım hayatını kaybetti ben de kolumun altından 3 kurşun yedim. Kurşunlardan biri omuriliğime geldi ve felç oldum. Beni öldü diye bırakıp kaçtılar. 12 yıl geçmesine rağmen saldırganlar yakalanamadı. Saldırganların bulunmasını istiyorum” sözleriyle anlattı.

ÖMER CANTAY

1 Kasım 1977 yılında doğan Ömer Cantay, geçirdiği çocuk felci nedeniyle yürüme yetisini kaybetti. Spor hayatına başlamadan önce atletizm branşı ile çok ilgilenen Cantay, Türkiye’de engelliler için ilk branş açıldığında Türkiye Şampiyonasına katılarak atletizm sporuna başladı. Tüm başarılı sporculardan etkilendiğini belirten Ömer, sporun insan ruh ve bedenini terbiye ettiğini, vücudun sağlıklı olmasını ve vatana olan sevgisini de arttırdığını söyledi. Aktif sporculuk hayatını noktalayan Cantay, şimdiler de ise atletizm antrenörlüğü yapıyor.

Reklam
Reklam

EMRAH ELBAN

1986 yılında Bitlis’te doğan Emrah Elbanü doğuştan engelli olarak dünyaya geldi. Bağcılar Belediyesi Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı antrenörlüğü yapan Elban verdiği bir röportajda, “İlk başlarda, tek engellinin ben olduğunu düşündüğüm anlar çok oldu. Ama çocukluk hayatımda şöyle artılarım da oldu. 90’lı yılların çocukluğu, tamamen sokakta olduğumuz için, çok güzel geçti. Ben ayağımın eksikliğini ellerimle kapatmaya çalıştım.” ifadelerini kullanmıştı.