Matrix madenciler grubu öfkeli

İZMİR (İHA) - İzmir'in Bergama ilçesindeki Ovacık Altın Madeni'nin faaliyetinin durdurulması sonucu işsiz kalan yaklaşık 300 maden işçisi, Bergama Postanesi önünde toplanarak, eylem haberlerinin yer aldığı maden gazetesini, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Başbakan, Bakanlar ve tüm milletvekilleri ile sivil toplum kuruluşlarına gönderdiler.

Eylem sırasında Matrix Madenciler Grubu adına bir açıklama yapan Maden İş Sendikası Ovacık Altın Madeni İşyeri Temsilcisi Mehmet Ergit, madenin 30 günden beri kapalı olması yüzünden 325 kişinin işsiz olduğunu ve bu yüzden de Türkiye'nin ayda 6 milyon dolar kaybettiğini ifade ederek, "Bugün de 17 arkadaşımızın işten çıkarılmasıyla, işsiz sayımız müteahhit firmalar dahil 325 kişiye yükselmiştir. İşsizliğin önlenmesi için projeler üretilen, önlemler almaya çalışılan ülkemizde madenimizin kapatılmasıyla 325 kişi işsizler ordusuna katılmıştır. Devletimize ve milletimize olan inanç ve bağlılığımızla, yüzde 96'sının ülkemizde kaldığı 14 ton altın üretimi, 150 milyon dolar ihracatla, 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 272. sırayı alarak ödülle tescillenmiş teknolojisiyle çevreye duyarlı bir işletmeydik. Ülkemizin kalkınması ve insanımızın mutluluğu için çalışmamıza rağmen sonuç olarak işsiz kaldık. Bugün bu haykırışımızı tüm ülkeye duyurmak üzere sesimize yer veren basın organlarından derlediğimiz "Basında Ovacık Altın Madeni" gazetesini Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, tüm Bakan ve Milletvekillerimiz ile odalar, üniversiteler ve diğer sivil toplum kuruluşlarına gönderiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Ergit, kendilerinin İzmir-Çanakkale Devlet Karayolu'nun Bergama Kavşağı'nda maden ekipmanlarından oluşan bir sergi açtıkları gün, Bergama Çevre Yürütme Kurulu Başkanı Oktay Konyar'ın 20 kişiyle İstanbul'da gerçekleştirdiği eyleme de tepki gösterdiklerini ifade etti. Ergit, "Herkesin demokratik şekilde fikrini belirtmesine son derece saygılıyız. Yeter ki beyanatlar bilime ve gerçeklere uygun olsun. İstanbul'da yaklaşık 20 kişinin katıldığı eylemle ilgili şu gerçekleri de kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

12 yıllık süreçte madenin kapatılmasına ilişkin eylemlere, son eylemde olduğu gibi Bergama'dan tek bir kişi bile katılmamıştır. Madenimizin etrafında köylerde yaşayan nüfus 10 bine yakın olup, eyleme katılan köylü sayısı sadece 20 civarındadır. Bu grubun Bergama köylüsünün tümünü temsil ediyor gibi gösterilmesi bizleri son derce üzmektedir. Sadece madende çalışan çevre köylerden ve Bergama'dan arkadaşlarımız İstanbul'da eyleme katılanların 20 katıdır. Üretim yaptığımız süreçte de dünyanın çevresel performansı en yüksek madenini işlettik. Tarımın etkilendiği iddiaları tamamen gerçeklerle bağdaşmayan spekülasyonlardır. Atık barajının dibindeki zeytin ağaçlarındaki yeşil zeytinleri görmek isteyen herkese kapımız açıktır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Gazeteleri postaya teslim eden madenciler, daha sonra sessizce dağıldı.