Mavi Akım'ın ilk gazı Samsun'da

SAMSUN (İHA) - Rusya ve Türkiye arasında Karadeniz yatağına döşenen Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı'na önceki gece boşaltılmaya başlanan doğalgaz, Türkiye'ye geldi.

Gaz, Samsun'un Çarşamba İlçesi'ndeki Durusu Basınç Düşürme ve Gaz Ölçüm İstasyonu'na ulaştı. Gazın geldiğine dair protokol, Rus ve Türk yetkililer arasında imzalandı.

Törende konuşan Gazprom Yönetim Kurulu Üyesi Budzulyak Bogdan, projede adı geçen ve katkısı bulunan bütün isimlere teşekkür etti. Bogdan, Mavi Akım'ın yeni yılın en büyük hediyesi olduğunu belirterek, "Gazın Türkiye'ye gelmesiyle, bu projenin gerçekleşmesinde katkısı bulunanlara sağlık diler, kutlarım. Herkesin yeni yılı kutlu olsun. Projenin katılımcıları olarak yılbaşında çok güzel bir hediye armağan ettik. O da Batı Sibirya'dan gelen doğalgazdır. Bu doğalgaz, 4 bin 500 km mesafeyi aştı, buraya kadar geldi. Türkiye topraklarında iyi amaçlarla kullanılacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

"BİR DÜNYA PROJESİDİR" Samsun Valisi Muammer Güler de Türkiye ve Rusya arasındaki dostluğun bu projeyle artacağına inandığını ifade etti. Vali Güler, gazın Durusu'ya geldiğini tespit ettiklerini açıkladı ve şöyle devam etti:

"Rusya'dan misafirlerimizin gelmesinin amacı, doğalgazın buraya gelip gelmediğini tespit etmekti. Geldiğini hep beraber gördük. Tutanağa bağladık. Samsun, Çarşamba, Türkiye için hayırlı olsun. Rusya ve Türkiye arasındaki ekonomik işbirliğini, dostluk ve işbirliğini geliştirecek bir projedir. Bir dünya projesidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne, Rusya Devleti'ne, Gazprom ve BOTAŞ'a, yapımcı firmalara, gazın Türkiye'deki dağıtımını gerçekleştirecek OHS'ye, işletmesini yapan şirketimize bundan sonra da başarılı çalışmalar diliyorum. İyi bir işbirliği anlaşması... Gaz Durusu'ya geldi. İnşallah en kısa zamanda da mutfaklarımıza gelecektir. Temiz ve ucuz enerji olarak bunu protokol altına aldık. Proje, 2.4 milyar dolara maloldu. Rusya'nın da yaptığı harcamalarla beraber 3 milyar doları buldu" dedi.

Reklam
Reklam

"GAZI KULLANACAK YERLERİMİZ VAR" BOTAŞ Bölge Müdürü Recep Arslantay da gazın kullanılacağı alanların çok olduğuna dikkat çekti. Şu an 27 bar civarında gaz bulunduğunu açıklayan Arslantay, bu basıncın 2003 yılının kontrat rakamı olan 51 bar ve üzerine çıkacağını dile getirdi. BOTAŞ olarak Gazexport'un uzmanlarıyla birlikte Durusu Ölçüm İstasyonu'nu en kısa zamanda devreye almaya çalışacaklarını da sözlerine ekleyen Arslantay, şunları söyledi:

"Şu anda aralık ayının ilk haftası başlayan test çalışmaları devam ediyor. Hedefimiz 10 Ocak'a kadar buradaki test çalışmalarını tamamlayıp, Türkiye yönüne gazın gitmeye başlamasını istiyoruz. Gazı kullanacak yerlerimiz var. Kullanamama problemimiz yok. 2003 yılının maksimum alım miktarı 6 milyon metreküp/gün. 6 milyon metreküp gazı rahatlıkla kullanacağımız yerler var. Bizim gönlümüzde 2003 yılı içerisinde daha fazla gaz almak düşüncemiz vardır. Bu konuda da Gazprom firmasının anlayışını bekliyoruz. Onlar gaz satmak istiyor, biz de almak istiyoruz. Karşılıklı iyi niyetli anlayış içerisinde bu iş sürecek."

Reklam
Reklam

Törene, Rusya'dan Gazewport yetkilisi Yurij Lebedev ile beraberindeki 21 kişi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile mülki ve askeri erkan katıldı.