Mavi Balina 14 tatbikatı başlıyor

Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılacak Mavi Balina 14 tatbikatı başlıyor.

Türkiye'nin ev sahipliğinde NATO, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere ve Pakistan Deniz Kuvvetleri ile Türkiye'den Deniz, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarının katılımıyla 6 - 14 Kasım tarihleri arasında Doğu Akdeniz'de gerçekleştirilen Mavi Balina- 14 Fiili Deniz Davet Tatbikatı'nda deniz periyodu yarın başlıyor.

Türkiye'den 3 fırkateyn, 2 korvet, 4 denizaltı, 1 akaryakıt destek gemisi, 3 deniz karakol uçağı, 3 deniz helikopteri, Çok Uluslu Deniz Güvenliği Mükemmeliyet Merkezi ve VLF Bafa (Denizaltı cevapsız yayım istasyonu), Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 2 görev uçuşu savaş uçağı, 2 Sahil Güvenlik botunun katılacağı Mavi Balina 14 Tatbikatı yarın başlıyor.

Reklam
Reklam

NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) kapsamında Türkiye, ABD, Almanya, Kanada'dan birer, İspanya'dan 2 fırkateyn ve toplam 6 deniz helikopteri ile ABD Deniz Kuvvetleri'nden 1 muhrip ve 1 deniz karakol uçağı, Pakistan Deniz Kuvvetleri'nden 1 fırkateyn ve 1 deniz karakol uçağı, İngiltere'den 1 denizaltı, NATO Deniz Komutanlığı/ İngiltere'den (HQ MARCOM) 1 süratli analiz timi, Bahreyn, Bangladeş, Şili, Gürcistan ve Lübnan'dan toplam 6 ülkeden 10 gözlemci tatbikata katılacak. Yine tatbikatta kruvazör, fırkateyn, muhrip ve denizaltılardan oluşan 18 gemi, uçak ve helikopterlerden oluşan 19 hava vasıtası olmak üzere 37 platform ve yaklaşık 3 bin personel iştirak edecek. Tatbikata Türkiye dahil 12 dost ve müttefik ülkenin yakın ilgi göstermesi ve katılımın yüksek olması bu tatbikatın değerinin vurgulandığı da açıklamalarda yer aldı.

DENİZ HAREKAT EĞİTİMİ

Bugün TCG Büyükada gemisinde yapılan toplantıda tatbikat ile ilgili basın mensuplarına bilgi verildi. Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele ve tatbikata katılacak ülke gemilerinin komutanlarının bulunduğu toplantıda tanıtımı Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı yaptı. Tuğamiral Yaycı, "Mavi Balina- 14 Tatbikatı denizaltı savunma harbi eğitimi ihtiyaçları da dahil olmak üzere, deniz harekatının gerektirdiği eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilen ve Türkiye ev sahipliğinde iki yılda bir icra edilen bir davet tatbikatıdır. 2008 yılında ilk icra edilen tatbikat dördüncü kez Türkiye ile dost ve müttefik ülke deniz kuvvetleri unsurlarının katılımıyla çokuluslu bir şekilde yapılacak. 6-8 Kasım tarihleri arasında Aksaz Deniz Üssünde seyir öncesi faaliyetler, 8-12 Kasım tarihleri arasında tatbikatın deniz periyodu icra edilecek. 13-14 Kasım tarihlerinde ise Antalya Liman ziyareti ile tatbikat sona erecek. Tatbikatın amacı dost ve müttefik ülkeler arasında dayanışmayı artırmak ve birlikte çalışabilirlik imkanı sağlamak maksadıyla, katılan kuvvetlere deniz harekatının gerektirdiği harekat çeşitlerine uygun eğitim imkanı vermekte ve bu konulara yönelik planlama ve icra yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktır" dedi.

Reklam
Reklam

KENDİ GEMİSİNİ ÜRETEN 5 ÜLKE ARASINDAYIZ

Tatbikat tarihlerinin Akdeniz'deki hareketlilikle bir ilgisinin olup olmadığı yönündeki soruya yanıt veren Tuğamiral Cihat Yaycı, tatbikatın 2 yıl öncesinden planlandığını kaydetti. Tuğamiral Yaycı ayrıca Türkiye'nin dünyada kendi gemisini üreten ülke sıralamasında kaçıncı olduğuna ilişkin soruya da "5 ülke arasındayız. Tabii ki bu bize gurur veriyor. Sulatı sonar sistemini yine ülke olarak kendimiz Yakamoz Milli Sonar adı altında ürettik. Bu sistem sayesinde milli askeri savaş yönetim sistemini kullanıyoruz. Yani bir sıkıntı halinde başka ülkeye ihtiyaç duymadan yazılıma müdahale etme şansımız bulunuyor" diye yanıt verdi.

(DHA)

Anahtar Kelimeler: