ANKARA (İHA) - BOTAŞ'taki yolsuzluk iddiaları üzerine başlatılan Mavi Hat Operasyonu davası kapsamında aralarında işadamları İbrahim S., Fenerbahçe Spor Kulübü 2. Başkanı Nihat Ö., bürokratlar Bekir A., Rıza Ç., Şakir A., Ömer K., Gökhan Osman B.'nin bulunduğu 71 kişinin yargılanmasına başlandı.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına tutuklu sanıklar, sanık avukatları ve sanıkların yakınları katıldı. Duruşma salonunun yoğunluğu nedeniyle bazı sanık yakınları dışarıda kaldı. Duruşmada sanıkların kimlik tespitinin ardından savunmalarına geçildi. Örgütün kurucusu ve yöneticisi olduğu iddia edilen ve daha önce 'Beyaz Enerji Operasyonu' davasında da yargılanan sanık İbrahim S., savunmasını mahkemeye yazılı olarak sundu. Savunmasının bir kısmını sözlü yapan İbrahim S.,mahkeme heyetine "Size gerçek İbrahim S. ile iddianamedeki İbrahim S. arasındaki farkı anlatmak istiyorum" dedi.
Cezaevinde 4.5 aydır iddianameyi okuduğunu ve anlamaya çalıştığını ifade eden İbrahim S., hakkındaki iddiaları reddetti. Anavatan Partisi döneminde siyasete ilgi duyduğunu ve siyaset yaptığını belirten İbrahim S., bu sayede birçok milletvekili ile tanıştığını ve çevresinin de bu sayede genişlediğini anlattı. İbrahim S., bu çevre ile ilişkilerinin sadece dostluk anlamında olduğunu, maddi çıkar ilişkisine dayanmadığını savundu. 2005 yılı Şubat ayında gerçekleştirilen Beyaz Enerji Operasyonu'na kadar çok lüks yaşam sürdüğünü anlatan sanık, operasyon kapsamında 4.5 ay cezaevinde kaldığını ve yargılama sonucunda ihaleye fesat karıştırmak suçundan 1 yıl 7 ay hapis cezası aldığını, dosyanın ise Yargıtay aşamasında olduğunu söyledi. 2005 yılının Haziran ayında tahliye olmasından sonra borçlarından dolayı çocuklarının ve kendi üzerine olan mallarını sattığını belirten İbrahim S., cezaevinden çıktıktan sonra tanıdığı hiç kimseyi aramadığı ve kimseyle görüşmediğini söyledi.
İbrahim S., Mavi Hat Operasyonu başlamadan önce organize suçlar şubesinden bazı kimselerin kendisini arayarak telefonunun dinlendiğini ve operasyon yapacaklarını söylediklerini, birkaçının ise ofisine gelerek tehditte bulunduğunu savundu. Sanık S., bunun üzerine avukatı ile birlikte savcılığa ve Çankaya Yıldız Karakolu'na suç duyurusunda bulunduğu söyledi. Cezaevinden çıktıktan ve sağlık problemlerini atlattıktan sonra ortağı Arif P. ile birlikte mobilya işine girdiklerini anlatan İbrahim S., diğer sanık Fenerbahçe Spor Kulübü 2. Başkanı Nihat Ö. ile, Nihat Ö.'nün Kıbrıs'ta yapacağı otelin mobilya işini konuşmak üzere ortağı ile birlikte görüşmeye gittiklerini söyledi. İbrahim S., Nihat Ö. ile eski Erzurumspor'un Başkanı olduğu için görüşmelerinin olduğunu ifade etti.
Cezaevinden çıktıktan sonra çok zor günler geçirdiği söyleyen İbrahim S., çocuklarının okul taksitlerini ödeyemez hale geldiğini, 500 milyar borcunun olduğunu belirterek, "Tanımadığım insanlarla aynı örgüt üyesi olmakla suçlanıyorum" dedi. Mavi Hat Operasyonu yapılmadan önce Suudi Arabistan Kralı'nın damadıyla yüzde 50 ortaklı iş yapacaklarını belirten İbrahim S., operasyonun yapılmasının ardından bu projenin gerçekleşmediğini dile getirdi. İddianamede yer alan işadamları ve bürokratlarla rüşvet pazarlığı yaptığına ilişkin iddialarla ilgili olarak sanık İbrahim S., "Ben bir operasyon geçirmişim. Benimle buluşmaya tenezzül etmezler, yanımdan geçmezler korkarlar" diye konuştu. İbrahim S., beraber yargılandıkları işadamlarını ve bürokratları ise tanımadığını savundu.
Beyaz Enerji Operasyonu'nda cezaevinden çıktıktan sonra rahibe hayatı yaşadığını söyleyen Selçuk, "Hiç kimseyle görüşmedim. Kimseyle görüşmem olmadı" şeklinde konuştu. Hiç kimsenin bürosuna gitmediğini ifade eden İbrahim S., "Bir kere adın çıktığı zaman kimse sana yaklaşmaz" dedi. Sağlık problemlerinin olduğunu belirten İbrahim S., "Her gün imza için karakola gidip gelmeye razıyım. Tahliye ve beratımı talep ediyorum" dedi. Selçuk'un ifadesinin ardından duruşmaya ara verildi. Duruşma öğleden sonra devam edecek.