Mavi Marmara Baskınının Yıl Dönümü

ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş/Yasin Dikme - Gazze'ye insani yardım götürürken uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisindeki

ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş/Yasin Dikme - Gazze'ye insani yardım götürürken uluslararası sularda İsrail askerlerinin saldırısına uğrayan Mavi Marmara gemisindeki gönüllülerden Behçet Atila, "Mavi Marmara gemisi, bizim de tahminlerimizin ötesine ulaşarak hedefine vardı" dedi.

"Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım" kampanyası kapsamında Gazze'ye gitmek isteyen Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010 gecesi İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırı, ikinci yıl dönümün de hala gündemdeki yerini koruyor.

Reklam
Reklam

Gemide bulunan ve yara almadan kurtulmayı başaran İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı (İHH) Şanlıurfa Temsilcisi Behçet Atila, o günlerde yaşadıklarını ve sonrasında işleyen süreci anlattı.

Atila, 2 yıl önce Gazze Şeridi'nin, İsrail'in baskısı ve ambargosu altında olduğu için "insan ve insaf sahibi Müslümanlar olarak" oradaki insanlara yardım etmek amacıyla söz konusu gemiyle Türkiye'den Filistin'e hareket ettiklerini hatırlattı.

Amaçlarının oradaki insanlara yardım götürerek, çektikleri sıkıntıları dünyaya duyurmak olduğunu vurgulayan Atila, yardımları ulaştırmakta zorlanacaklarına ilişkin zaman zaman tehditler aldıklarını ancak bu kadar "büyük ve kanlı bedel" ödeyeceklerini tahmin bile etmediklerini ifade etti.

Behçet Atila, İsrail hakkındaki düşüncelerinin gemiye binmeden önceki dönem ile sonrası arasında daha somut bir hal aldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Mavi Marmara gemisine binmeden öncesiyle bindikten sonra kafamda İsrail hakkında çok şey değişti. İsrail'in resmen bir hiç olduğunu anladım. Gemide etkisiz hale getirildik, sırtımıza botlarla basmışlar. Kendilerine baktığımızda ise titrediklerini gördük. Birçok askerleri korkudan bir şey yapamaz hale geldi ancak bir süre sonra biz onları korumaya başladık. Hatta sağlık ekiplerimiz onları tedavi bile etti."

Reklam
Reklam

-"Arap Baharı'nın tetikleyicisi oldu"

Yardım organizasyonunun samimi bir niyetle doğduğunu anlatan Atila, şöyle devam etti:

"Mavi Marmara gemisi, bizimde tahminlerimizin ötesine ulaşarak hedefine vardı. Niyet iyi olunca Allah da bereket koydu, tüm dünyanın gündemine bir anda oturdu. O gün bugündür duyarlı basın mensuplarının yardımıyla halen gündemdeki yerini koruyor. Bu konudaki söz sahiplerinin yorumlarına baktığımızda Arap Baharı'nın bile tetikleyicisi olduğu dile getiriliyor. Çünkü orada da sivil, savunmasız ve silahsız insanlar var. Dünyanın ikinci süper gücü diye lanse edilen bir ülkeye karşı bir gemideki bir avuç insanın bile neler yapılabileceğini bütün dünyaya bir şekilde göstermiş oldu. Bu vaka oldu ama sürecin ağır işlemesinden biraz muzdaribiz."

-"Yeni Marmaralar olsa da binsek"

Behçet Atila, Mavi Marmara gemisi hakkında izlediği ve gördüğü haberlerde hissettiği duyguları ise şöyle anlattı:

"O görüntüleri izlerken, çok karmaşık duygular içerisine giriyorum. Adeta bir savaş gibi bir şey. Şahsım açısından en önemli gördüğüm şey İsraillilerle yüzleşmek oldu, tir titriyorlardı. O anları tekrar yaşıyorum hatta yeni Marmaralar olsa da binsek dediğim çok oluyor. Bugün de kalksa yine bugün de gemide yer almaya çalışırız."

Reklam
Reklam

Atila, zaman zaman da bilgisayarının başına geçerek, o günlere ait yaşadıklarını fotoğraf ve video kayıtlarıyla yad ediyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: