Mavi Marmara’da Ölenlerin Ailelerinden Tazminat Tepkisi

Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybedenlerin aileleri, Türkiye ile İsrailli yetkililer arasında yapılacak tazminat ödemesi görüşmelerine...

Mavi Marmara gemisinde hayatını kaybedenlerin aileleri, Türkiye ile İsrailli yetkililer arasında yapılacak tazminat ödemesi görüşmelerine tepki gösterdi. Aileler adına konuşan Çiğdem Topçuoğlu, “İsrail ile tazminat görüşmesi yapılmasını, şehitlerimize yapılmış bir saygısızlık olarak görmekteyiz. Hiçbir davamızı geri çekmeyeceğiz” dedi.

Mavi Marmara’da yakınlarını kaybeden aileler, İsrail’in tazminat ödemesi hususunda yapılacak görüşmelere tepki gösterdi. Saldırının gerçekleştiği Mavi Marmara gemisine basın açıklaması yapan aileler, tazminatı istemediklerini ve davalarını geri çekmeyeceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Mavi Marmara’da eşi Çetin Topçuoğlu’nu kaybeden Çiğdem Topçuoğlu, süreç hakkındaki rahatsız edici beyanatlardan, davalardan vazgeçildiği iddialarından rahatsız olduklarını belirtti. Tazminat meselesinin sürekli kamuoyunun gündeminde tutulduğunu söyleyen Topçuoğlu, “İnsani yardım gönüllüsü olan silahsız yakınlarımızın üzerine saatlerce kurşun yağdırdılar. Yaralı durumda olanlara yakın mesafeden ateş ederek kasten onları şehit ettiler. Mavi Marmara gemisinde vahşeti canlı yayında seyredilen bir katliam yaşandı. İnsanlığa karşı işlenen bu suçların özrü olmaz. Devletler arasında uluslararası hukuk teamülleri gereği yapılan görüşmeler, bizlerin hukuk mücadelesine etki edemez. Dolayısıyla İsrailli komutanlar hakkında devam eden ceza davamız ve tüm diğer hukuki süreçlerden özür ve tazminat karşılığında vazgeçeceğimiz iddiasını bizlere yapılmış bir hakaret olarak görmekteyiz. Mağdur edilen insanların haklarının iadesi için hiçbir adım atılmamışken İsrail ile tazminat görüşmesi yapılmasını şehitlerimize yapılmış bir saygısızlık olarak görmekteyiz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

"GAZZE AMBARGOSU KALKMALIDIR"

Topçuoğlu, Mavi Marmara’nın insanlık onuru için bir sembol olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Dolayısıyla Mavi Marmara’yı Filistin ve Kudüs davasının bir parçası ve şehitlerimiz emaneti olarak gördüğümüzü ve bu davanın hayatımız boyunca yılmaz savunucusu olarak mücadelemizi sürdüreceğimizi, İsrailli asker ya da sivil sorumluların cezalandırılmasını talep eden davalarımız dahil olmak üzere hiçbir davamızdan vazgeçmeyeceğimizi duyururuz. Sonuç olarak Gazze’ye uygulanan ambargo ve uygulama kalkmalıdır. Davalarımızın hiçbirisinden vazgeçmemiz söz konusu olmayıp suçlular cezalandırılmalıdır. Ambargo kalkmadan tazminat dahil hiçbir hususun İsrail ile müzakere dahi edilmemesi gerekir.”

Mavi Marmara gemisinde eşi Cengiz Akyüz’ün hayatını kaybettiği yerde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Nimet Akyüz ise, “Biz Mavi Marmara’yı çok daha kötü şartlarda görmüştük. Çocukların her tarafı kan revan içindeyken görmüşlerdi. Şu an kısmen silinmiş o görüntüler. Şu an eşimin vefat ettiği yerdeyiz. Kan izleri silinmiş. Onarımlar yapılmış. Hüzün verici üzüntü verici. Daha olumlu adımlar atılması gereken bir dönemde sevinmemiz gerekirken bunları konuşuyor olmak sıkıntı verici” dedi.

Reklam
Reklam

Tazminat ve özür konusunun hükümetin talepleri arasında yer aldığına dikkat çeken Akyüz “Şu safhadan sonra hükümetin Gazze ve Filistin konusundaki samimiyetine bakacağız. Şu anda bazı şeyleri konuşmak için çok erken. Başbakan'ın zaten Gazze konusundaki hassasiyetini hepimiz biliyoruz; samimiyetine de inanıyoruz. Bundan sona İsrail’e atılacak tüm adımlarda onun da söylemlerinde sürekli tekrarladığı gibi ambargonun kalkması gündeme gelecek mi, bunları görmek istiyoruz. Tazminat ve özür bizim gündemimizde hiçbir zaman olmadı, olmayacak da” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: