"Mavi vatanın" koruyucu kartalı

SÜLEYMAN ELÇİN - Bir bahriye geleneği olan "Bismillah baş halat fora" diyerek denize açılan Sahil Güvenlik Antalya Grup Komutanlığına bağlı TCSG 105 botunda görevli personel, düzensiz göçle mücadelede gece gündüz demeden denetimler yaparak hem hayat kurtarıyor hem de umut tacirlerini engelliyor.

Türk deniz yetki alanlarında 7 gün 24 saat esasıyla görev yapan Antalya'da konuşlu "Mavi vatanın kartalı" olarak anılan TCSG 105 adlı Sahil Güvenlik botu, turizmin başkentinde gerçekleştirdiği denetim ve operasyonlarla göz dolduruyor. Sahil Güvenlik ekipleri, düzensiz göç ve yasa dışı geçişlere karşı büyük bir duyarlılıkla çalışıyor.

Reklam
Reklam

TCSG 105 botu "kararlı, atak, saygın" sloganıyla başarılı denetim ve operasyonlar gerçekleştiriyor. Denizde düşmana korku, dosta güven veren TCSG 105 Sahil Güvenlik botunun personeli, kartal gibi her an hazır, her türlü tehdide karşı görev yapıyor.

Türkiye'de inşa edilen yüksek sürat ve manevra kabiliyetine sahip 31 metre uzunluğundaki TCSG 105 botundaki mesai, 7 gün 24 saat devam ediyor.

- Botta gelenekler yaşatılıyor

Gövdesindeki "Kartal" arması dolayısıyla "Mavi vatanın kartalı" olarak da anılan botun Toka Sancak töreniyle başladığı rutin bir gününe Anadolu Ajansı ekibi tanıklık etti. Yüzyıllardır askeri gemilerde uygulanan Toka Arya Sancak Töreni'yle, bir Osmanlı geleneğine uygun olarak sabah toka edilen bayrak, akşam güneş batışında indirilerek arya ediliyor. Bu sırada tören mangasının bayrağa selam durarak "silistre (denizcilere özgü düdük)" çaldığı anlar, etkili bir motivasyon kaynağı oluyor.

Gemi direğinin en üst noktasında özel muhafaza içindeki "Kur'an-ı Kerim"in yer aldığı bot, komutanın ilk talimatı ve yine bir Bahriye geleneği olan "Bismillah baş halat fora" sözleriyle seyre çıkıyor.

Reklam
Reklam

Turizmin başkenti Antalya'da düzenli olarak, olası kazaların önüne geçmek amacıyla turistik işletmelerden su sporları merkezleri ile tur, gezi ve dalış teknelerini denetleyen bot personeli, ardından balıkçı teknelerinin denetimine geçiyor.

Ekipler, evrak kontrolünün ardından teknelerin akaryakıtından numuneler alıp incelenmek üzere laboratuvarlara götürüyor.

- Erkekler kaçtı, kadın ve çocuklar kaldıGelen bütün ihbarları değerlendiren ve yüksek manevra kabiliyetiyle olaylara müdahale eden bot, yaz aylarında turistlerin mavi tur yaptığı Kaş ilçesindeki cennet koylardan yasa dışı yollarla Yunanistan'ın Meis Adası'na geçmeye çalışan yabancı uyruklu göçmenlere yönelik de çalışma yürütüyor. Kapasitesini aşarak bindikleri botlarda yolculuğa çıkan göçmenleri engelleme ve kurtarma görevini üstlenen Sahil Güvenlik ekipleri, hayat kurtaran hamleler gerçekleştiriyor.

-Şafak sökerken yakaladılar Sabaha karşı olası geçişlere karşı devriye görevi yapan TCSG 105 botu personeli, AA ekibinin de tanıklık ettiği o anlarda termal kameralar ile sahili tararken Bucak mevkisinde bir bota binen ve denize açılmaya çalışan Suriyelilerin olduğunu fark etti. Hızla harekete geçen Sahil Güvenlik ekiplerinin geldiğini gören lastik bottaki göçmenlerden bazıları, kıyıya atlayıp önce hızlı adımlarla sonra da koşarak kaçmaya çalıştı. Göçmenlerin kaçış anı, termal kameralar tarafından görüntülendi. Kaçan kişilerin yakalanması için karadan çalışma başlatıldı. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu bottaki 33 göçmen ise bot personeli tarafından kurtarıldı. Zaman zaman Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı helikopterin de eşlik ettiği 24 saatlik görevin ardından bot personeli, işlerini başarıyla yapmanın mutluluğuyla evlerine dönüş yaptı.

Reklam
Reklam

Sabah kahvaltısı, öğlen ve akşam yemeğini botta yiyen personel, tıraşını yine botta oluyor, geceleri ise vardiyada olmayan personel kendilerine ait yataklarda dinlenme fırsatı buluyor.

- Her an göreve hazırlar "Mavi vatan" olarak adlandırdıkları Türk deniz yetki alanlarında gece gündüz her türlü tehlikeye karşı koruma görevi bulunan Sahil Güvenlik Komutanlığı, 102 gemi ve bot, 76 küçük tip bot, 14 helikopter ve 3 uçağı ile dünyanın en önemli sahil güvenlik teşkilatları arasında yer alıyor.Deniz kıyısında bulunan 28 ilin 25'inde yer alan 66 üs ve limanda konuşlanan Sahil Güvenlik unsurları, oluşabilecek her türlü olaya zaman mefhumu gözetmeksizin müdahale etmek için her an göreve hazır bekliyor.

TCSG 105 Botu Komutanı Kıdemli Yüzbaşı Tolga Coşkun,AA muhabirine yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığına bağlı genel bir kolluk kuvvet olan Sahil Güvenlik Komutanlığının, Türkiye'nin yarısına denk büyüklükte olan "mavi vatan"da kanunlarla kendisine verilen görevleri yerine getirdiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Komutanlıklarının temel niteliklerinin kolluk, güvenlik teşkilatı ve denizcilik olmak üzere üç ana başlık altında toplandığına dikkati çeken Coşkun, şöyle konuştu:

"Komutanlığımız denizlerde emniyetin ve güvenliğin sağlanması kapsamında birçok alanda görev icra etmektedir. Bu görevlerin arasında arama kurtarma ve tıbbi tahliye, deniz çevresinin ve kaynaklarının korunması, denizde kolluk görevleri ve kaçakçılıkla mücadele edilmesi, stratejik öneme haiz tesislerin denizden güvenliğinin sağlanması, Türk boğazlarında tehlikeli yük taşıyan gemilere, boğazdan geçiş yapan askeri gemilere geçiş süresince denizden güvenlik görevi icra edilmesi yer alıyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli olarak denizlerde akla ilk gelen ve güven veren saygın bir kurum olma vizyonu doğrultusunda görevimizi yerine getiriyoruz. Görevlerimizi icra ederken her zaman ve her şartta denizcinin dostu olduğumuzu vatandaşlarımıza hissettirecek şekilde çalışıyoruz."