Mayaları yok eden sır!

Belize kıyılarındaki “Mavi Delik” her yıl binlerce sualtı tutkununu kendine çekiyor. Mercan takımadalarının ortasındaki 305 metrelik çukur, antropologların da ilgi alanında.

Sır Belize kıyılarındaki "Mavi Delik”te

Belize kıyılarındaki "Mavi Delik” her yıl binlerce sualtı tutkununu kendine çekiyor. Mercan takımadalarının ortasındaki 305 metrelik çukur, antropologların da ilgi alanında.


Çünkü çukurun bölgede yaklaşık 3 bin yıl önce Maya medeniyetinin sonunu getiren kuraklık döneminde oluşan bir obruk olduğuna inanılıyor.


Tarım ve astronomide hayli gelişmiş olan Mayalar, milattan önce 1000 yılı civarında aniden kentlerini terk ederek bugün Guatemala, El Salvador ve Honduras'ı kaplayan alana çekilmişlerdi.

Reklam
Reklam

"Mavi Delik”te yapılan kimyasal analizler de çukurun denizin çekildiği bir dönemde oluştuğunu gösteriyor.


MAYALAR NASIL YOK OLDU?

Maya medeniyetini sanıldığı gibi ağır değil sadece hafif bir kuraklığın yok ettiği ortaya çıktı.


M.Ö 2000 ile M.Ö 950 yılları arasında varolan Maya medeniyetinin ağır bir kuraklık nedeniyle sona erdiği düşünülüyordu.


Ancak İngiltere'deki Southampton Üniversitesi kuraklığın yağış oranının sadece yüzde 25 ila 40 arasında düşmesi nedeniyle oluştuğunu ortaya koydu.


Science dergisinde bir süre önce yayımlanan araştırma, yağıştaki bu azalmanın bölgedeki su kaynaklarını tüketmeye yettiğini belirtti.


Araştırmacılar Maya medeniyeti döneminde bölgedeki ova, nehir sistemleri ile buharlaşma oranlarını ölçtü.


SADECE BİR KAÇ YIL SÜRDÜ

Sonuç olarak medeniyetin yok oluşunun nedeni Mayalıların yaşadığı Yucatan bölgesindeki ovaların nehir sisteminden yoksun oluşuna ve buharlaşma oranının fazla oluşuna bağlandı.


Buharlaşma nedeniyle de tatlı su kaynaklarının kuruduğu açıklandı.


Araştırmayı yürüten Profesör Eelco Rohling, "Kuraklıklar birkaç yıl sürmüş ve birkaç kez tekrarlanmış. Bu nedenle azalan su kaynakları bölgenin terk edilmesine yol açtı” dedi.

Reklam
Reklam

Araştırmayı yürüten Profesör Eelco Rohling, "Kuraklıklar birkaç yıl sürmüş ve birkaç kez tekrarlanmış. Bu nedenle azalan su kaynakları bölgenin terk edilmesine yol açtı” dedi.