Maydanozun yararları saymakla bitmiyor

Güzellikten yemeklere kadar her şeyde kullanılan maydanozun, sağlık açısından çok yararlı olduğu bildirildi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Eşiyok, maydanozun bir vitamin kaynağı olduğunu belirterek, "Maydanozun yaprakları A, C, K vitaminleri ve demir bakımından zengindir.

Potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum ve klorin yönünden de zengindir" dedi. Bir tutam maydanozun günlük C vitamini ihtiyacını karşıladığını belirten Prof. Dr. Eşiyok, "Maydanoz, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlarken, kanı temizler, kansızlığa, böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir" diye konuştu.

Maydanoz bitkisinin sindirim enzimlerini uyararak sindirim rahatsızlıklarını dindirdiğini kaydeden Prof. Dr. Eşiyok, maydanozun ayrıca iltihaplı yaraların iyileşmesine yardım ettiğini söyledi. Prof. Dr. Eşiyok, maydanozun mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini engellediğini de ifade ederek, "Maydanoz, idrar yollarının temizlenmesine yardım eder. Romatizmada, damar sertliği, tansiyon düzensizliklerinde, şişmanlıkta kullanılabilecek bir bitkidir. Ayrıca, böbrek taşı, kum gibi rahatsızlıklarda da etkilidir. Maydanoz, ülkemizde ticari olarak Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştiriliyor. Maydanoz, toprak istekleri bakımından seçici değildir. Rutubetli ve sulak toprakları sever. Ağır olmayan, bitki besin maddelerince zengin bütün topraklarda yetişebilir. Ancak derin bünyeli topraklarda çok iyi sonuç verir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

MEVSİME GÖRE DEMET BÜYÜKLÜĞÜ VE KALINLIĞI DEĞİŞİR

Maydanozda verimin genelde demet olarak belirlendiğinin altını çizen Prof. Dr. Eşiyok, "Bir yıl boyunca yapılan üretim metrekareden toplam 100 demet, dekardan da 90 bin demet maydanoz alınabilmektedir. Mevsime göre demet büyüklüğü ve kalınlığının farklılığı göz önüne alınırsa, 2-4 ton verim en ideal verim ortalamasıdır. Ucuz bir bitki olması nedeniyle de ülkemizde fazlaca tüketilmektedir" dedi.

(İHA)

Anahtar Kelimeler: