TÜBİTAK son yıllarda mayınlı ölümlerin artması üzerine dünyada ilk ve tek olan görüntülü mayın arama dedektörünü yaptı. Bu sayede askerler yola döşenmiş mayının cinsini, ne kadar derinlikte olduğunu ve boyutunu çok çabuk tespit edebilecek.
TÜBİTAK’ın Kocaeli Gebze tesislerinde uzun süren çalışmalar sonucu üretilen dedektörle ilgili Bilişim Teknolojileri Enstitüsü Müdür(BİTEM) Yardımcısı Vekili Mehmet Sezgin, tanıtım amaçlı basın toplantısı yaptı. Cihazın özelliklerini anlatan Sezgin, dedektörün tamamen yerli üretim olmasına ve Ar-Ge çalışmaları sonucunda yaptıklarına değindi. Yapılan mayın arama dedektörünün sadece metal mayınlarda değil aynı zamanda plastik mayınlarda da etkili olduğunu söyledi. Aynı zamanda yer altında bulunan tarihi eser, boru, kablo vs. gibi maddelerin de tespitinde kullanılabileceğine değinen Sezgin, test süreçlerinin bittiğini, üretime hazır olduğunu kaydetti. Bataryası 3,5 saat giden dedektörün yedek bataryalarının da olduğunu söyleyen Sezgin, bataryaların araçlarda şarj edilebildiğini bildirdi.
DEDEKTÖR 2012'DE TSK’YA TESLİM EDİLECEK
Test çalışmaları biten dedektörün seri üretime geçilerek yaklaşık 100 tane üretilmesi bekleniyor. Dedektörlerin seri üretimin ardından önümüzdeki sene içinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'ne teslim edilmesi öngörülüyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz