Mayıs Ayı Ihracat Rakamları

Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) Başkanı Ali Fuat Er, "Bizler büyümenin yolunun ihracattan geçtiğini biliyoruz. Küresel ekonomik dalgalanmaların devam etmesine

Bursa Girişimci İşadamları Derneği (BUGİAD) Başkanı Ali Fuat Er, "Bizler büyümenin yolunun ihracattan geçtiğini biliyoruz. Küresel ekonomik dalgalanmaların devam etmesine rağmen Türkiye'nin ihracatı artmaya devam ediyor" dedi.

Er, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) açıkladığı mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Türkiye'nin mayıs ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 7.3 artışla 11 milyar 816 milyon 419 bin dolara, yılın ilk 5 ayındaki ihracatın ise yüzde 10.31 artışla 59 milyar 833 milyon dolara ulaştığını belirten Er, mayıs ayında en fazla ihracatı 1 milyar 657 milyon dolarla otomotiv sektörünün gerçekleştirdiğini bildirdi. Er, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Onu 1 milyar 499 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan kimyevi maddeler sektörü takip etti. Çelik sektörü 1 milyar 350 milyon dolarla en fazla ihracat yapan sektörler sıralamasında üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörü mayıs ayında 1 milyar 548 milyon dolarla toplam ihracat içindeki payını yüzde 12.34 olarak gerçekleştirdi. 9 milyar 904 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayi sektörünün toplam içindeki payı yüzde 83.8 olarak gerçekleşti. 363 milyon dolar ihracat yapan madencilik sektörünün payı ise mayıs ayında yüzde 3.1 oldu. İller bazında ihracatını en fazla artıran il yüzde 37 ile Ankara olurken, Manisa'nın ihracatı yüzde 22, Gaziantep'in yüzde 16, İzmir'in yüzde 11, İstanbul ve Adana'nın yüzde 7 arttı. Hatay'ın ihracatı yüzde 2, Bursa'nın ihracatı yüzde 3, Denizli'nin yüzde 4, Kocaeli'nin yüzde 6 düşüş kaydetti."

-"Büyümenin yolu ihracattan geçiyor"-

BUGİAD Başkanı Er, Türk ihracatçısının alternatif pazarlara yönelmesi sayesinde ihracatının daha da artacağına inandığını belirterek, "Türk ihracatçılar daralan Avrupa pazarlarını yeni pazar arayışlarıyla telafi ediyorlar. Bizler büyümenin yolunun ihracattan geçtiğini biliyoruz. Küresel ekonomik dalgalanmaların devam etmesine rağmen Türkiye'nin ihracatı artmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Yerelde BUGİAD, genelde TUSKON olarak kendilerinin de üyelerinin farklı pazarlara yönelmeleri adına organizasyonlar yaptığını hatırlatan Er, "Bunların da meyveleri alınmaya başlandı. İhracatın artıp, ithalatın azalma eğilimi göstermesi cari açık açısından da sevindiricidir. Umudumuz bu sürecin devam etmesi" değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz