Mayıs ayı ihracatı geçen yıla göre yüzde 21,73 arttı

Türkiye’nin Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,73 artışla 11 milyar 82...

Türkiye’nin Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,73 artışla 11 milyar 82 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 5 ayındaki ihracat ise yüzde 20,38 artışla 54 milyar 419 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracat rakamlarını Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın da katıldığı Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) toplantı salonunda açıkladı. Türkiye’nin Mayıs ayındaki ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,73 artışla 11 milyar 82 milyon dolar olduğunu belirterek yılın ilk 5 ayında ise yüzde 20,38 artışla 54 milyar 419 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden Büyükekşi son 12 aylık dönemde ise yüzde 14,1 artışla 123 milyar 194 milyon dolarlık ihracat yapıldığını kaydetti. Mayıs ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 677 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi sektörünün yaptığını anlatan Büyükekşi şöyle devam etti: “Kimyevi maddeler ve mamülleri sektörümüz 1 milyar 462 milyon dolar ile ikinci sırada yer alırken çelik sektörümüz de 1 milyar 337 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörlerimiz Mayıs ayında 1 milyar 384 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 12,49 pay alırken, sanayinin payı 9 milyar 375 milyon ile yüzde 84,59, madencilik ürünlerinin payı ise 323 milyon dolar ile yüzde 2,92 oldu.”
Mayıs ayında sektörler içerisinde en fazla ihracat artışını yüzde 72,43 ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörü elde ettiğini vurgulayan Büyükekşi, bu sektörü yüzde 70,98 ile süs bitkileri sektörü ile yüzde 41,23 ile halı sektörünün takip ettiğini kaydetti. Cari açığın Türkiye ekonomisinin en yapısal sorunu olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, cari açıkta panik yapmaya değil yapısal tedbirlere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

ÇAĞLAYAN: İHRACAT RAKAMLARI TÜRKİYE’NİN DOĞRU YOLDA İLERLEDİĞİNİ GÖSTERİYOR
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise açıklanan rakamların Türkiye’nin doğru yolda ilerlediğini gösterdiğini kaydetti. Bu rakamlarda Türkiye'nin her ay 2 milyar dolarlık ihracat artışı yakaladığının görülebileceğini anlatan Çağlayan, "Artık rakamlar 11 milyar doların üzerine çıkmıştır. Önceki aylarda 10 milyar dolar seviyelerinde seyrederdi. Bu da yıl sonunda yeni bir ihracat rekoru yakalayabileceğimizi gösterir. Artık 127 milyar yerine 135 milyar dolarlık ihracat yakalayacağımızı gösterir. Türkiye 2011 yılında yeni bir rekora imza atacaktır. Türkiye 2023 hedefine doğru emin adımlarla ilerliyor." şeklinde konuştu.
İhracatın artışında özel sektörün büyük bir katkısı olduğuna işaret eden Çağlayan şöyle devam etti: ''İhracattaki artış, ithalat lobisini ve faizden gelir elde edenleri sevindirmese de ben sizleri yürekten kutluyorum. Sağ olun. Bu başarı sizlerin başarısı. Özel sektörün başarısıdır.”
Seçimden sonra cari açıkla mücadelede için büyük çaba sarfedeceklerini anlatan Çağlayan, bunun ithalata bağlı ürünlerin Türkiye’de ikamesinin sağlanması ile başarılabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz