Mayıs ve Eylül arasında kenelere dikkat

SİNOP (İHA) - Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, "Yapışan kene kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan alınmalıdır. Kene, cımbız yardımıyla deriye yapıştığı noktadan tutulmalı, çivi çıkarır gibi sağa sola oynatarak çıkartılmalıdır" dedi.

Bahar aylarında ortaya çıkan ve bulaştırdıkları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla birlikte birçok insanın ölmesine neden olan kenelere karşı Sinop'taki sağlık personeli bilgilendirildi. Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen programa, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu konuşmacı olarak katıldı. Kenelerden bulaşan ve Mayıs-Eylül ayları arasında sıklıkla görülen KKKA hastalığı hakkında sağlık personeline bilgiler veren Prof. Dr. Leblebicioğlu, vatandaşların kenelere karşı alması gereken tedbirleri de anlattı. Mümkün olduğunca kenelerin bulunabileceği yerlerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Leblebicioğlu, "Başta hayvan barınakları olmak üzere kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunulması durumunda vücut belirli aralıklarla kene yönünden kontrol edilmelidir. Riskli bölgelerde piknik yapılmamalı, su kenarları ve otlak şeklindeki yerlerde bulunanlar da evlerine döndüklerinde mutlaka kendilerini kontrol etmelidir. Risk oluşturan çalı, çırpı ve otlak yerlerden uzak durulmalı, bu gibi yerlere çıplak ayakla veya kısa giysilerle girilmemelidir. Vücuda yapışmamış keneler dikkatlice toplanıp öldürülmelidir. Yapışan kene varsa da kesinlikle ezilmeden ve kenenin ağız kısmı koparılmadan alınmalıdır. Cımbız yardımıyla deriye yapıştığı noktadan tutulmalı, çivi çıkarır gibi sağa sola oynatarak çıkartılmalıdır. Elle kopartılmamalı, patlatılmamalı, kenelerin üzerine sigara basılmamalı, kolonya, gazyağı dökülmemelidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Leblebicioğlu ayrıca, virüsün insanlara mikrobu taşıyan kenelerin ısırmasının yanında mikrobu taşıyan hayvanların kesilirken hayvana ait kan ve dokularla temas edilmesi veya KKKA'lı hastaların kan ve diğer vücut sıvılarına direkt temas yoluyla da bulaşabildiğini kaydetti. Kene ısırığından 1-3 gün sonra ani ateş, baş ağrısı kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Leblebicioğlu, "Kene ile temas edenlerin 10 gün süre ile
kendilerini izlemesi gerekir. Bu süre içerisinde ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, bulantı, kusma gibi belirtilerin ortaya çıkması halinde hastaneye başvurulması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Programı İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Cem Güre, il sağlık şube müdürleri ile yaklaşık 200 sağlık personeli takip etti.