Mayıs'ta Euro, Borsa Kazandırdı, Altın, Dolar, Faiz Kaybettirdi

- Yatırımlarını euro ve hisse senedinde tutanlar Mayıs'ta kazanırken, altın, dolar ve banka mevduatı yatırımcıları kaybetti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Finansal

- Yatırımlarını euro ve hisse senedinde tutanlar Mayıs'ta kazanırken, altın, dolar ve banka mevduatı yatırımcıları kaybetti.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları verilerine göre, Mayıs ayında en yüksek reel getiri euroda gerçekleşti

Euronun Mayıs'ta reel getirisi, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 1.99, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 2.55 oldu.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi yüzde 1.08 reel getiri sağladı.

Reklam
Reklam

Buna karşılık külçe altın yüzde 1.42, Amerikan Doları yüzde 1.24, mevduat faizi yüzde 0.70 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 0.43 yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde ise BIST 100 Endeksi yüzde 1.63 ve DİBS yüzde 0,12 reel getiri sağlarken, külçe altın yüzde 0,89, Amerikan Doları yüzde 0,70 ve mevduat faizi yüzde 0,16 yatırımcısına kaybettirdi.

Üç aylıkta dolar önde

Dolar üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3.82, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4.04 ile yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 4.39, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4.19 yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı ayda altın kazandırdı, faiz kaybettirdi

Altı aylık değerlendirmeye göre külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 15.10 ve TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 14.65 yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde mevduat faizi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1.86 ve TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 2.24 yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Reklam
Reklam

Yıllıkta da en yüksek reel getiri dolarda gerçekleşti

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde dolar, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 18.90, TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 17.17 ile yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Euro Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde yüzde 3.51 ve TÜFE ile indirgendiğinde ise yüzde 4.91 yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: