Maymunlara "insan hakkı" talebi

BRÜKSEL (İHA) - İspanya'daki sosyal demokratlar, şempanze, goril ve orangutanlara "insan hakkı" talep ederken, Belçikalı sosyal demokratlar ise durumu "abesle iştigal" olarak değerlendiriyor.

İspanya'da sosyal demokratlar, insan türüne benzemeleri nedeniyle şempanze, goril ve orangutanlara "insan hakkı" verilmesini talep etti. Avrupa basınında yoğun olarak ele alınan konuya ilişkin Belçika'daki siyasilerden ilginç yorumlar geldi. İspanya hükümetinde bulunan sosyal demokratlar, maymunlara özgürlük, yaşam hakkı ve vücut bütünlüğünün korunması hakkı talep ediyor ve bu hayvanların sirklere çıkarılmasını, öldürülmesini ve hayvanat bahçelerinde tutulmasını yasaklamak için çalışma yürütüyor. İspanya'da bu gelişmeler yaşanırken, Uluslararası Af Örgütü, durumu "garip" karşıladıklarını açıkladı. "Maymunlara tanınmak istenen haklar, şu an dünyanın birçok yerinde insana tanınmış değildir" ifadelerini kullanan Uluslararası Af Örgütü yetkilileri, Yeni Zelanda'da maymunlar için böyle bir statünün söz konusu olduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

İspanyol meslektaşlarının tersine, Belçika hükümetinde koalisyon ortağı olan sosyal demokratlar, konuyla ilgili olarak "abesle iştigal" yorumunu yaptı. Türk asıllı milletvekili Cemal Çavdarlı, "Ben bunu abesle iştigal olarak karşılıyorum. Sanki AB'nin tüm problemleri çözülmüş, iç gündemden düşmeyen terör, yoksulluk, açlık ve sefalet gibi sorunların üstesinden gelinmiş de maymun haklarına mı sıra gelmiş? Nesli tükenmekte olan maymunlara insan hakkı mı vereceğiz? Ben arkadaşlara başarılar diliyorum. Umarım aldıkları maaşın hakkını veriyorlardır. Dünyada birçok insana hak yokken, maymunlara insan hakkı tanınması isteği bana oldukça abes geldi" şeklinde konuştu.