Mazlumder Gaziantep Şube Başkanı Çelik:

Mazlumder Gaziantep Şube Başkanı Abdurrahim Çelik, bir ay içinde bin Arakanlı Müslüman'ın katledildiğini, 100 bine yakınının da evsiz bırakıldığını bildirdi.

Mazlumder Gaziantep Şube Başkanı Abdurrahim Çelik, bir ay içinde bin Arakanlı Müslüman'ın katledildiğini, 100 bine yakınının da evsiz bırakıldığını bildirdi.

Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, sivil toplum kuruluşlarıyla beraber, Arakan Müslümanlarının maruz kaldığı hak ihlallerine karşı birlikte bir duruş sergileyerek, Arakan halkının yanında olduklarını deklare etmek için bir araya geldiklerini belirtti.

Arakan Müslümanları'na uygulanan şiddet dolayısıyla insanlık onurunun ayaklar altında olduğunu ve dünyanın sessizlik içinde bulunduğunu iddia eden Çelik, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Çifte standartlarıyla tanınan BM ise olayları sadece izlemekte. Bu sessizlik içinde Arakan Müslümanları katledilmekte. Bir ay içinde bin Arakanlı Müslüman katledildi, 100 bine yakını da evsiz bırakıldı. Komşu ülkeler ise mültecileri kabul etmemekte. Dini ve etnik ayrımcılık sürmekte, hukuksuz tutuklama, işkenceler aralıksız devam etmektedir. Budistler Müslüman nüfusu azaltmak için her yolu denemekte, seyahat özgürlüğü, yerleşim yerlerinin inşasına izin vermemektedir. İbadet etme ve inandıkları gibi yaşama hakları ellerinden alınan Arakanlılara kamplarda kapatılmıştır. En ufak bir hak talebi saldırıyla karşılık görmekte, köy ve kasabalara baskınlar sürmektedir."

Budist fanatikler ve Burma polisinin, baskınlarda soykırım yaptığını, köyler, camiler ve medreseleri ateşe verdiğini savunan Çelik, sokağa çıkma yasağı altında evlerine hapis olan Arakanlılar'ın içerisinde evsiz kalanların diri diri yakıldığını öne sürdü.

Bölgede ciddi bir insanı kriz yaşanırken, vicdanlar ayaklar altına alınmışken, dünyanın sessiz kalışının Budist fanatikleri ve Burma polisini iyice saldırganlaştırdığını iddia eden Çelik, açıklamasını şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Bu zulme sessiz kalmak soykırıma ortak olmak anlamına gelmektedir. Müslüman kadınlara tecavüz edilirken İslam ülkelerinin kılını kıpırdatmaması ise büyük bir utançtır. Dışişleri Bakanlığı daha kararlı adımlar atarak insani krizin çözümü için elinden geleni yapmalıdır. İslam İşbirliği Teşkilatı ve Güney Asya İşbirliği Teşkilatı acilen toplanarak, Myanmar'da Arakan bölgesindeki Rohingya Müslümanlarının maruz kaldığı insanlık dışı muameleler, sahipsiz kalan on binlerce Müslümanın durumunu ele almalıdır."

Çelik, Arakanlılara dönük devam eden saldırılara bir an önce son verilmesi için gerekenin yapılması gerektiğinin dile getirdi.

Irkçı etnik temizliğe seyirci kalan BM'nin harekete geçip derhal bölgeye gözlemci göndermesi gerektiğini vurgulayan Çelik, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Uluslararası toplumun harekete geçirilmesi için sivil toplum kuruluşları birlikte hareket etmeli, tüm platformlarda yaşanan soykırım gündeme getirilmelidir. Yüz binlerce insanın yaşam mücadelesi verdiği bölgeye başlatılan yardım kampanyalarına tüm sivil toplum kuruluşları destek vermeli, acil yardım ve gıda yardımı çalışmalarına katılım sağlanmalıdır."

Reklam
Reklam

Muhabir: Zerin Özdilek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: