Mazlumder, mültecilerir sorunlarına çözüm istedi

Mazlumder Gaziantep Şubesi, mülteci sorunlarıyla ilgili bir rapor hazırladı. Raporda mültecilerin, psikolojik, sosyal ve kültürel...

Mazlumder Gaziantep Şubesi, mülteci sorunlarıyla ilgili bir rapor hazırladı. Raporda mültecilerin, psikolojik, sosyal ve kültürel manada olumsuz etkilendikleri vurgulanırken, ikamet harçlarının kaldırılması teklifinde de bulunuldu.
Mazlumder Gaziantep Şubesi yönetim kurulu üyesi Avukat Sabri Sayan, tarafından ‘Mültecilerin Sıkıntıları’ başlıklı hazırlanan rapor deklare edildi. Mültecilerin kendi ülkelerinden çıktıkları anda sorunlarının başladığı ifade edilen raporda, mültecilerin geçiş ve nihai hedef olan ülkeye varana kadar geçen sürede büyük sıkıntılar yaşadıkları vurgulandı. Mültecilerin kendi ülkelerinde ırkı, dini, milliyeti, tercihleri, siyasi düşünceleri nedeniyle ülkesinde zulüm görmekten korku duyduğu için yollara düştüklerinin altının çizildiği raporda, başka bir ülkeye sığınmak için mücadele veren bu insanların aç ve susuz yolculuk etmek zorunda kaldıkları belirtildi. Bulunduğu ülkeden çıkış yapabilmek için insan tacirlerine para vermek zorunda kalan mültecilerin, zaman zaman insan kaçakçıları tarafından baskı ve şiddete maruz kaldığı vurgulandı. Mültecilerin yol güzergâhı boyunca yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle psikolojilerinin olumsuz yönde etkilendiği de belirtildi.

Reklam
Reklam

"SIKINTILARI ARTARAK DEVAM EDİYOR"
Mülteciler kendi ülkesinden çıkıp geçiş ülkesine geldikten sonra da sıkıntılarının bitmeyip, bilakis artarak devam ettiğinin ifade edildiği Mazlumder raporunda, şöyle denildi: "Mülteci geçiş ülkesine geldiğinde kendi kültürüne yabancı bir kültür, yabancı bir dil ve farklı uygulamalarla karşı karşıya kalmaktadır. Geldiği ülkenin yasalarını ve dilini bilmeyen mülteci nereye başvuracağını kimden nasıl yardım alacağını bilmemektedir. Ekonomik, sosyal ve kültürel olarak sıkıntı yaşamaktadır. Bir şekilde iltica başvurusunda bulunan mülteci uzun bir hukuki süreci beklemek zorunda kalıyor. Bu süreç çok zorlu geçiyor. Çünkü bu süre zarfında mülteci kendisine çalışma izni verilmemişse çalışamıyor, icabında kendisinin ve ailesinin yaşamı için temel olan şeylerden mahrum kalabiliyor. İltica sahibine sığınma başvuru statüsü verildiğinde bu sefer mülteci ikamet harçları ile karşı karşıya kalmaktadır. İkamet harçları 2011 yılı için bir yıllık ikamet harcı kişi başı 696,50 liradır. İkamet tezkere defteri için ise mülteci 149 lira ödemek zorundadır. Şimdi çoğu zaman çalışma izni vermediğin bir mülteci için bu ikamet harçları hiç de azımsanacak bir rakam değildir. Üstelik mültecinin bir de ailesi varsa ikamet harcını ödemek bir hayli zor olabiliyor." denildi.

Reklam
Reklam

"İKAMET HARCI KALDIRILABİLİR"
‘Mülteciler için ağır bir yük olan ikamet harçları 492 sayılı harçlar kanununda ufak bir değişiklik yapılarak ortadan kaldırılabilinir’ teklifi getirilen raporda, "Mülteciler için bir diğer sorun eğitim ve sağlık hizmetlerine ulaşma sorunudur. Mülteciler sağlık hizmetlerinden dil bilmedikleri ve aynı zamanda yol yordam bilmedikleri içinde yararlanamamaktadırlar. Bütün bu sıkıntıların yanında mültecinin yapmış olduğu iltica talebi uzun bir hukuki süreç gerektirdiği için mülteci hep sınır dışı edilme korkusuyla karşı karşıyadır." hatırlatması yapıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz