MB, 2008'de düşük enflasyona odaklanacak

Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İbrahim Turhan, banka olarak 2008'de fiyat istikrarına odaklanacaklarını söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) bünyesindeki MÜSİAD Gençlik Kurulu tarafından düzenlenen "Türkiye'nin Ekonomik Potansiyeli, Problemler, Fırsatlar ve 2008 Beklentileri" başlıklı panelde konuşan Dr. İbrahim Turhan, Türkiye'nin yüksek büyümeyi düşük enflasyonlu yıllarda başardığını vurgulayarak, 2008 yılında halkın da istekleri doğrultusunda enflasyonla mücadeleye odaklanacaklarını ifade etti. Yüksek büyüme için fiyat istikrarını sağlamanın önceliklerini oluşturduğunu vurgulayan Turhan, yıllık ortalama büyüme hızının 2002-2006 döneminde yüzde 7.3 olduğunu ve bunun da düşük enflasyonla sağlandığını dile getirerek, "1985-2001 yılları arasında ortalama yüzde 67.3 enflasyonla ortalama yüzde 3.5 büyümüşüz. Bu da bize yüksek enflasyon ortamında büyümenin düştüğünü gösteriyor" dedi.

Reklam
Reklam

Panelin açılışında bir konuşma yapan MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat ise, 2007'nin siyaseten fırtınalı, ekonomik açıdan ise idare eder bir durumda geçtiğini belirtti. Bolat, olumsuz gelişmelere rağmen hiç değilse rakamların negatife dönmemesinin kendileri için teselli kaynağı olduğunu söyledi. Aynı istikrar programıyla 2008'de devam edilemeyeceğini dile getiren Dr. Bolat, "Dün makro istikrar önemliydi sağlandı. Şimdi mikro istikrarı sağlayacak, firmaları rekabetçi yapacak tedbirler alınmalı" diye konuştu.

Bolat, gerekli tedbirlerin alınması halinde Türkiye'nin sıçrama yapabilecek potansiyele sahip olduğunu da kaydetti.

Panelistlerden Raymond James Başekonomisti Özgür Altuğ da, 2008'de büyüme tahminlerinin piyasa ortalamalarının üzerinde bir oran olan yüzde 7.5 olduğunu söyledi. Son 5 yılda ihracatın yüzde 200 artmasının Türkiye'deki dinamizmi gösterdiğini belirten Altuğ, yüksek büyüme öngörmelerinin gerekçelerini ise son 1.5 yılda ertelenen iç talep, finans sektöründeki yüksek rekabet, ertelenen yatırım kararları ve 2009 yılında ya da 2008 sonbaharında gerçekleşecek olan erken yerel seçimler olarak gösterdi. Prof. Dr. Kerem Aklin, 2008 için temkinli iyimser olduğunu belirterek, Türkiye'nin önümüzdeki dönemde enerji oyununda yerini sağlamlaştırmak için Gürcistan ve Azerbaycan ile ilişkilerini güçlendirmesi gerektiğini ifade ederken, Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Bedri Sayin da yeni neslin daha donanımlı geldiğine vurgu yaptı.

Reklam
Reklam