MB 300 milyon dolar aldı

ANKARA (İHA) - Merkez Bankası bankalardan dolar alarak başladığı müdahalesine ara verdi. Banka piyasalara alım yönünde iki kere müdahale ederek yaklaşık 300 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi.

Bankacılardan alınan biliye göre, Merkez Bankası dolar alımına 1 milyon 300 bin TL seviyesinde başladı. Müdahale öncesi İnterbank'ta 1 milyon 300 bin lira seviyesinde bulunan dolar müdahale ile 1 milyon 320 bin TL seviyesine çıktı.

Müdahaleyi değerlendiren Alternatifbank'tan Güray uray, Merkez Bankası'nın 200-300 milyon dolar tutarında alım yaptığı tahmininde bulundu ve "Şu anda müdahale durmuş gibi görünüyor. Ancak Merkez Bankası'nın yeniden geleceğini düşünerek kimse satmaya cesaret edemiyor" dedi. Uray, gün içi en yüksek seviye olarak 1.330.000 TL'nin mantıklı gibi göründüğünü, bu seviyenin geçilmesi halinde 1.345.000 TL civarına gelinebileceğini belirterek, "Şu anda döviz piyasasında bir durgunluk var. Piyasa Merkez Bankası'nın yeniden gelebileceği düşüncesiyle beklemeye geçti" dedi.

Reklam
Reklam

Dilerbank'tan Tarkan Çetin de, hafta sonu Kıbrıs konusunda yaşanan olumlu gelişmelerin ardından bugün döviz piyasasının satıcılı açılmasını ve 1.300.000 TL seviyelerinin altını görebileceği ihtimali üzerine Merkez Bankası'nın müdahale ettiğini, satışların devam etmesi durumunda daha kuvvetli müdahalelerin görülebileceğini söyledi.

Tarkan Çetin yorumunda, sabah 1.309.000 TL seviyelerinde açılan döviz piyasasının gelen satışlarla 1.303.000 TL seviyesine gerilediğini belirtti ve "Merkez Bankası zaten satıcılı olan piyasanın olumlu gelişmeler sebebiyle satışlarını hızlandırması üzerine piyasalar müdahale ederek kurları 1.320.000 TL seviyesine kadar yükseltti. Daha sonra Merkez Bankası'ndan ikinci müdahale geldi ve Merkez Bankası 1.320.000 TL seviyesine kadar yeniden alış yaptı. Satışların devam etmesi halinde daha kuvvetli müdahaleler gelebilir" dedi.

Anadolu Yatırım'dan Ersan Ursavaş da, Türkiye'nin hemen her platformda önüne koyulan ve Avrupa Birliği (AB) hedefinde de çok önemli bir fiili engel teşkil eden Kıbrıs sorununun çözüm yoluna girmesi ile birlikte döviz arzında beklentiler kaynaklı önemli bir artış beklediklerini kaydetti. Ersan Ursavaş, 1.300.000 - 1.305.000 aralığındaki uzun vadeli destek noktasının kırılması halinde hareketin sertleşeceğini gören Merkez Bankası'nın daha uzun vadeli önlemlerin öncesinde ilk tedbir olarak doğrudan müdahalede bulunduğunu belirterek, "Ancak geçmiş deneyimlerimizden iyi öğrendiğimiz kadarıyla kurların yükselmesi ya da düşmesi bir sonuç olduğundan ve doğrudan müdahale nedene değil sonuca yönelik olduğundan etkileri son derece kısa ömürlü olmaktadır. Bu örnekte de müdahaleyle kısa süre içinde yine bir aşağı baskı oluşması beklenebilir. Bu açıdan TCMB'nin daha kalıcı olarak gelecek günlerde de olumlu havanın etkisiyle artması muhtemel. Arz fazlasını çekebilmek için ihalelerde de aldığı miktarı arttırması mümkün olabilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam