MB: "Ağustos'ta kur etkisi azalacak"

Ankara -(AA) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz kurundaki dalgalanmaların etkisinin Mayıs ve Haziran aylarından sonra, Temmuz ayında da yoğun olarak görüldüğünü bildirdi.

Ağustos ayından itibaren ise döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkisinin azalacağının tahmin edildiği vurgulandı.

Merkez Bankasının, "Temmuz Ayı Fiyat Gelişmelerine" ilişkin değerlendirmesi açıklandı.

Buna göre enerji, işlenmemiş gıda ürünleri, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altın hariç TÜFE göstergesinin, son üç aydaki artış eğilimini Temmuz ayında da sürdürdüğü gözlendi. Değerlendirmede, Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyat gelişmeleri incelendiğinde, Temmuz ayında işlenmemiş gıda ürünleri yıllık fiyat artışının, bir önceki aya kıyasla 5 puan yükselerek yüzde 21,77 oranına ulaştığına dikkat çekildi.

Reklam
Reklam

Değerlendirmeye göre, taze meyve fiyatları 2005 yılının ilk yedi ayında birikimli olarak belirgin bir değişim göstermediği halde, 2006 yılının aynı döneminde yüzde 52,06 oranında artış kaydetti. Ayrıca son dönemlerde istikrarlı seyreden işlenmiş gıda ürünleri yıllık fiyat artışları, döviz kurunun gecikmeli etkileriyle Temmuz ayında bir miktar yükseliş gösterdi.

Değerlendirmede, Temmuz ayında hizmet grubu fiyatlarının aylık bazda bir önceki yılın aynı dönemine göre daha düşük bir oranda artış gösterdiği, mal grubu fiyatlarındaki artışın ise gerek döviz kurunda gerekse diğer arz yönlü unsurlarda gözlenen gelişmeler neticesinde önemli oranda hızlandığının gözlendiği kaydedildi.

Temmuz ayı fiyat gelişmeleri üzerinde temel olarak, Yeni Türk Lirasında gözlenen değer kaybı sonucunda yaşanan fiyat artışlarıyla, gıda fiyatlarında mevsimsel eğilimin üzerindeki yüksek oranlı artışların belirleyici olduğu ifade edilen değerlendirmede, ayrıca, son dönemde yüksek artışlar gösteren petrol fiyatlarının etkisiyle
enerji fiyatlarının olumsuz seyrini Temmuz ayında da devam ettirdiğinin gözlendiği belirtildi.

Reklam
Reklam

Merkez Bankası'nın değerlendirmesinde, gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki fiyat artışının Temmuz ayı tüketici enflasyonunun 0,39 puanını oluştururken, enerji grubu fiyat artışının aylık enflasyona katkısının 0,30 puan olarak gerçekleştiği vurgulandı.

Söz konusu dönemde, kira artış oranlarının 2005 yılı gerçekleşmelerine oldukça paralel bir seyir izlediği, diğer taraftan, döviz kuru gelişmeleri ve petrol fiyatlarında gözlenen artışların etkisi ile gaz ve katı yakıtlar gibi konut grubuna yönelik enerji fiyatlarının geçen yıla kıyasla daha yüksek oranlarda arttığının gözlendiği belirtildi.

Değerlendirmede, diğer yandan ulaştırma grubu içinde yer alan otomobil fiyatlarının son üç aylık artış oranının döviz kurundaki hareketlerin etkisiyle yüzde 10,05 seviyesine ulaştığı belirtildi. Değerlendirmede, otomobil fiyatlarındaki artışın Ağustos ayında duracağının tahmin edildiği ifade edilirken, Temmuz ayında yüzde 0,71 oranında artan lokanta ve otel grubu fiyatlar incelendiğinde, konaklama hizmetleri fiyatlarının Temmuz ayında düşük oranda artmasına rağmen, yıllık bazda yüksek seyrini sürdürdüğü vurgulandı.

Reklam
Reklam

Değerlendirmede, "Tüm Özel Kapsamlı TÜFE Göstergeleri'nin yıllık artış oranlarının Temmuz ayında bir puanın üzerinde arttığı gözlenmektedir. Bu durum daha çok döviz kurundaki gelişmelerin dış ticarete konu olan malların fiyatlarına yansımasından kaynaklanmıştır" denildi.