MB Bankası faiz artırımını durdurdu

ANKARA(ANKA)- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Mayıs ayında başladığı faiz artırımları sürecini, yurt içi belirsizliğin azaldığı gerekçesiyle durdurdu. Kurul, gecelik borçlanma faizini değiştirmeyerek yüzde 16.75'te tutmaya karar verdi.

Para Politikası Kurulu, Ağustos ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Başkan Durmuş Yılmaz, Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş, Mehmet Yörükoğlu katıldı. Toplantı sonrası yapılan açıklamaya göre, Kurul, Banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdi. Son üç ayda 50'şer baz puan artırılan faiz Ağustos ayında ise şu oranlarda sabit tutuldu:

Reklam
Reklam

-Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 16,75, borç verme faiz oranı yüzde 20,25.
-Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 12,75, borç verme faiz oranı yüzde 23,25.
-Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 19,25.

-YURT İÇİ BELİRSİZLİK AZALDI-
Son dönemde açıklanan verilerin iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın sürdüğüne işaret ettiği kaydedilen açıklamada, uluslararası kredi koşullarındaki ve küresel ekonomideki sorunların toplam talebi sınırlamaya devam edeceği, buna karşılık yurt içi belirsizliklerin azalmasının iç talebi destekleyeceği öngörüsünde bulunuldu. Bunun yanında, petrol fiyatlarının Temmuz Enflasyon Raporu'ndaki varsayımların belirgin olarak altında seyretmesi ve diğer emtia fiyatlarının da düşüş eğiliminde olmasının yakın dönemde enflasyonu olumlu etkileyeceği öne sürülerek, "Bu çerçevede, enflasyonun kademeli bir düşüş eğilimine gireceği öngörülmektedir" denildi.
Kurul'un, Mayıs ayından itibaren gerçekleştirilen parasal sıkılaştırma sonrasında kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklediği değerlendirmesinde bulunduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

Reklam
Reklam

-RİSKLER VAR, TEMKİNLİ OLACAĞIZ-
"Bununla birlikte, fiyatlama davranışlarına ilişkin risklerin ve küresel belirsizliklerin devam etmesi para politikasının temkinli olmasını gerektirmekte ve verilere duyarlılığını artırmaktadır. Bundan sonraki faiz kararları küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, maliye politikası uygulamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer unsurlara bağlı olacaktır. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

-FAİZ KARARLARI-
MB Para Politikası Kurulu, en son 20 Temmuz 2006'daki toplantısında faiz oranlarını 0.25 puan artırmış, 24 Ağustos, 26 Eylül, 19 Ekim, 23 Kasım, 21 Aralık 2006 ve 16 Ocak 2007, 15 Şubat, 15 Mart, 18 Nisan, 14 Mayıs, 13 Haziran, 12 Temmuz ve 14 Ağustos 2007'de yaptığı olağan toplantılarında kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmemişti.
Kurul, 13 Eylül 2007 tarihinde yaptığı olağan toplantısında 14 ay aradan sonra kısa vadeli faiz oranlarını 0.25 puan indirmiş ve buna göre gecelik borçlanma faizi yüzde 17.50'den yüzde 17.25'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 22.50'den yüzde 22.25'e çekilmişti.
Geçen yıl Ekim, Kasım ve Aralık ayındaki toplantılarında 0.50 ile 0.75'şer puan indirim kararı alan kurul, gecelik faizi yüzde 15.75'e düşürdü.
Kurul, bu yılın ocak ayındaki toplantısında aldığı kararla, kısa vadeli faiz oranlarını 0.25-0.50 puan arasında düşürmüş ve gecelik faizi 15.75'den 15.50'ye, takiben şubattaki toplantısında da 0.25 puan düşürerek faizi 15.25'e çekmişti.
Kurul, bu yıl Mart ve Nisan ayındaki toplantılarında ise faiz oranlarında değişiklik yapmamış ve yüzde 15.25 olan gecelik faiz oranı ve yüzde 19.25 olan borç verme faiz oranını sabit tuttu.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 22 ay aradan sonra ilk kez Mayıs ayında faiz artırımına giderek kısa vadeli faiz oranlarını 0,50 puan artırdı. Bu artırımla, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15,25'ten yüzde 15,75'e yükseltildi.
Para Politikası Kurulu, faiz oranları artırımını Haziran ayı toplantısında da 0.50 puanla sürdürdü. Temmuz ayı toplantısında alınan 0.50 puanlık artırım kararıyla gecelik borçlanma faizi yüzde 16.75'e kadar çıktı. Bugün yapılan toplantı ile de değişiklik yapılmayarak Temmuz oranları korundu.

Reklam
Reklam