MB Başkanı Başçı: TL'de görülen değer kaybı şu an için yeterli

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, kur artışına bağlı olarak Türk Lirası'nda (TL) gözlenen değer...

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, kur artışına bağlı olarak Türk Lirası'nda (TL) gözlenen değer kaybının 'gerekli ve şu an için yeterli' olduğunu vurguladı. Başçı, bundan böyle olabilecek ilave değer kayıplarını da arzu etmeyeceklerinin altını çizdi.
MB Başkanı Erdem Başçı, TÜSİAD CEO Forumu'na konuk oldu. İki saat süren toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Başçı, döviz kurundaki gelişmeleri değerlendirdi, aşırı değer kayıplarına ve değer artışlarına karşı alınan tedbirleri anlattı. Doların seviyesine dair değerlendirmelerinin sorulmasına karşılık Başçı, şu cevabı verdi:
"Kurum olarak TL'nin aşırı değerli olduğu Kasım 2010 döneminde durumdan memnun olmadığımız ve ilave değerleme baskısına sıcak bakmadığımızı dile getirdik. TL'de gözlenen değer kaybı gerekli ve şu an için yeterlidir. Bundan sonra olabilecek ilave değer kayıpları MB tarafından arzu edilen bir durum olmaz. Gelinen aşamada politikalarımızı buna göre uyumlulaştırdık. Faiz koridorumuzu daraltmamız kurla ilgili attığımız en önemli adımdır. Onun dışında diğer adımlarımızı 4 Ağustos'ta ilan ettik. Yani bu anlamda yeni bir durum yok.
Serbest kur rejimi çalışmaya devam ediyor, dünyada beliren kaygıların ardından artan güvenli liman arayışından dolayı ABD Doları'na dönem dönem rağbet oluyor. Bakın TL'de oynaklık diğer ülkelere göre gerilerde. Son 1 aylık dönemde nispeten fazla değer kaybetmedi. Artık iniş ve çıkışlarda daha az dalgalı TL izlememiz için her türlü yapısal şartlar yerinde, para politikası bakımından da şartlar yerinde. Tabii bu demek değildir ki; TL daha fazla değer kaybetmez ya da değer kazanmaz. Her ikisi de olabilir. Ama şu an temeller itibari ile baktığımızda TL de daha fazla değer kaybı olursa bunun geçici olacağını önümüzdeki 1 sene içinde değerinin artacağını belirtebiliriz. Bu anlamda çok rahatız."
Gazetecilerin, "Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına gelen zam sizin enflasyon tahminlerinize de yansıyacak mı?" sorusu üzerine Başçı, "Tıpkı benzin fiyatlarında olduğu gibi otomotik fiyatlama mekanizmalarının çalışması gerekiyor. Bu minvalde atılmış adımlarda biz önceden varsayımlarımızı koyuyoruz. Normal şartlarda döviz kurlarında bir hareketlenme olursa ya da petrol, doğalgaz ve enerji fiyatlarında dünyada bir değişiklik olursa bunların gecikmeksizin Türkiye'deki fiyatlara yansıtılması hem fiyat hem finansal istikrar hem de iş dünyasının önünü görebilmesi adına çok faydalı, çok sıhhatlidir." cevabını verdi.
Enflasyon tahminlernde otomotik fiyatlama mekanizmalarının sene sonuna kadar çalışacağı varsayımlarının olduğunu aktaran Başçı, "Bir sonraki enflasyon raporunda güncelleme yapmak gerekiyorsa yaparız ama zaten bu fiyat artışları varsayımlarımız içinde bunlar vardı." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz