MB Başkanı: Cari açığın finansmanında uzun vadeli sermayenin payı artıyor

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, cari açıktaki düşüş ile ilgili iyimser konuştu. Başçı, "Türkiye'ye...

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, cari açıktaki düşüş ile ilgili iyimser konuştu. Başçı, "Türkiye'ye yönelen kısa vadeli sermaye akımlarının cari açığın finansmanındaki payında önemli bir azalış ve uzun vadeli sermaye akımlarının cari açığın finansmanındaki payında ise belirgin bir artış gözlüyoruz." dedi.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Merkez Bankası 80. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısında yaptığı konuşmada, küresel ekonomik gelişmeleri ve Türkiye'de yaşanan temel ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Cari açığın finansmanı ile ilgili olarak umutlu konuşan Başçı, açıklanan veriler ışığında, ithalat artış hızının alınan tedbirler doğrultusunda yavaşladığını ve ihracatta dış talepteki zayıf seyre rağmen kademeli toparlanmanın yaşandığını belirtti. Merkez Bankası Başkanı, makro ihtiyati tedbirlerin katkısıyla, cari açığın finansman yapısı sağlıklı bir yönde değişmeye başladığını belirterek, "2011 yılında bir önceki yıla kıyasla Türkiye'ye yönelen kısa vadeli sermaye akımlarının cari açığın finansmanındaki payında önemli bir azalış ve uzun vadeli sermaye akımlarının cari açığın finansmanındaki payında ise belirgin bir artış gözlüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Konuşmasında enflasyon hedefine de değinen Erdem Başçı, 2012 ile 2014 dönemi için enflasyon hedefini yüzde 5 seviyesinde belirlediklerini ifade ederek, orta vadeli enflasyon beklentisinin Merkez Bankası’nın önünde fiyat istikrarına ulaşmak için önemli bir mesafe olduğunun altını çizdi. Başçı, bu orta vadeli enflasyon gerçekleşmelerini 26 Nisan 2012 raporunda yayınlayacakları enflasyon raporunda kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu.

DÖVİZ REZERVİ 93,5 MİLYAR DOLAR

Uygulanmakta olunan kur rejimi ile ilgili açıklamalarda da bulunan Erdem Başçı, döviz kurunun bir politika aracı olmadığını ifade ederek, yüzde 5 olan enflasyon hedefinin dışında nominal ya da reel herhangi bir döviz kuru hedefinin bulunmadığını kaydetti. Başçı, ''Altın dahil brüt döviz rezervimiz bugün itibarıyla yaklaşık 93,5 milyar dolar düzeyindedir. 2012 yılında ise ihracatçılarımızdan reeskont kredileri aracılığı ile toplam 8 milyar dolar civarında döviz satın almayı öngörüyoruz." diye konuştu.

Genel kurulda dağıtılan yıllık rapora göre Merkez Bankası, 8 milyar 565 milyon liralık dönem karı elde etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: