MB Başkanı: Gelişmekte olan ülkeler fon akışlarını makul seviyelere getirmeli

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, bilinenin aksine dünyada fon kıtlığı olmadığını belirtti. Başçı, "Gelişmekte...

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, bilinenin aksine dünyada fon kıtlığı olmadığını belirtti. Başçı, "Gelişmekte olan ülkeler fon akışlarını makul seviyeye getirerek gelişmiş ülkelerle aralarında makası kapatabilecektir. Ümit ışığı şu anda burada görünüyor." dedi.

MB Başkanı Başçı, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından tertip edilen 'Mali Piyasalarda Reform ve Düzenleme' konulu toplantıya katıldı. Burada Merkez Bankası’nın ekonomi adına önemini anlatan Başçı, “Bir banka karşılıksız para basarsa ekonomik bunalım olur. Onun içindir büyük yığınların paraları kaybolmasın diye devletler devreye girer bankaları kurtarır. ‘Ben kurtarmayacağım’ dese de kurtarmak durumunda.” ifadelerini kullandı. Böyle bir durumda Merkez Bankası’nın para basmasının da bir yararı olmayacağını dile getirdi.

Reklam
Reklam

Gelinen aşamada MB bilançolarının 2-3 katına çıktığını anlatan Erdem Başçı, buna rağmen enflasyonun olmadığına temas etti.

Mevduatla ilgili sorunları aşmak için Merkez Bankası'nın parasını ikame etmesi gerektiğini belirten Başçı, kurumun bilançolarında pasif bölümün artmasının güvenli yatırım aracına cevap verdiğine işaret etti. Başçı, sözlerine şöyle devam etti:

"Kurumların bir birine güvenmedikleri, yatırımcının güvenmediği durumlarda malum kimse kimseye borç vermiyor. MB bu dönemde devreye giriyor, piyasaya borç veriyor ve aktiflerini büyütüyor. Kurum, bir talebe mukabil bilançolarını büyüttüğü için enflasyon artmıyor. 1929'da meydana gelen buhranda MB devreye girmemekle tenkit edildi. Hatırlara gelecektir, akademik faaliyetler burada odaklanıyordu. Şu an devreye girdi ve büyük bir buhranı önledi. Gelecekte ne olacak onu bilemiyoruz. Ama muhakkak MB'nin müdahaleleri etkili, güçlü ve geçici olmalıdır."

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde derin bir depresyon halini almamakla birlikte 10-15 sene dalgalı, yatay bir büyüme görülebileceğini aktaran Merkez Bankası Başkanı, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Durumdan parasal genişleme ile erken çıkarız anlayışı var. Kamu müdahalesi burada bir anlamda gerekli ama bunun kalite ve zamanı çok önemli olacak. İyi haber, gelişmekte olan ülkelerde bu sorunlar daha az; kamu bütçe dengeleri daha yerinde. Özel sektörde güven kaybı olmadı. Türkiye’de güven son derece fazla. Bu gelişmekte olan ülkeler için bir fırsat. Bunun yanında dünyada fon kıtlığı yok. "

Erdem Başçı, gelişmekte olan ülkeleri finansal sistemin dayanıklılığı adına düzenlemeleri bugünden yapmaya davet etti. Gelişmekte olan ekonomilere fon akışını makul seviyelere getirmeyi öneren Başçı, "Türkiye dahil bu ülkeler, gelişmiş ülkelerle arasında makası kapatabilecektir. Ümit ışığı şu an burada görünüyor." yorumunu yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz