İzmir -(AA) Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, uluslararası piyasalardaki faiz oranları arttığı sürece faiz baskısının devam edeceğini belirterek, faiz artışıyla ilgili aldıkları kararın sonuçlarını gözleyeceklerini, gerekirse kura müdahale edebileceklerini belirtti.
Yılmaz, Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) ile Dünya Gazetesi tarafından düzenlenen "Para Politikaları" konulu toplantıda, iş adamlarının sorularını yanıtladı.
Enflasyon hedeflemesinin hükümetle birlikte yapıldığını, uygulamanın Merkez Bankası'nın kontrolü altında olduğunu kaydeden Yılmaz, "Bugün itibarıyla enflasyon hedefinin değiştirilmesi veya revize edilmesi söz konusu değil. Yeni bir faiz artırımı olacak mı? Elimizdeki veri setinden hareketle yapılması gerekenleri yaptık.
Beklenmedik bir durum olursa, önümüze çıkan veri setinin gereğini yaparız. Dışarıda faiz artırımları olduğu sürece bizim üzerimizdeki baskı devam edecektir. Aldığımız kararın etkisini gözleyeceğiz. (Kura müdahale söz konusu değildir) demiyoruz. Gerekirse kura müdahale de edilebilir. 60 milyar dolar rezervimiz var. Merkez Bankası, döviz piyasasındaki oluşumları gözleyecektir. Eğer gerekirse, döviz piyasasına müdahale edecektir. Fakat bunun zamanı, zemini ve hangi ortamda, yapılacağı yaşanacak olaylara bağlıdır" dedi.
Bir iş adamının faiz artırımı kararında geç kalındığı konusundaki eleştirisine karşılık olarak Yılmaz, Japonya gibi likidite kaynağı konumundaki ülkelerin merkez bankalarının art arda faiz artırımına gittiğini kaydederek, "Onların nereye gideceği yönünde bir fikir sahibi olmamız gerekiyordu. Acele etmememiz gerekiyordu. Bunun için faiz artırım kararını geç açıkladık" yanıtını verdi.
Merkez Bankası'nın, hükümeti gerektiğinde uyarıcı bir politika izleyip izlemeyeceği konusunda bir soruyu da yanıtlayan Yılmaz, sıkı para politikasının, sıkı maliye politikasının sürdürülmesi, yapısal reformların devam etmesi ve AB ile ilgili çalışmaların devam etmesine bağlı olduğunu belirtti. Bu konularda sağlanacak başarıların
enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarına büyük katkı sağlayacağını ifade eden Yılmaz, "Sıkı maliye politikasının olmaması, sıkı para politikasını zora sokar. Olmazsa bizi izleyin" dedi.
Yılmaz, faiz artırımının 2006 yılı için yeni bir yük getirmeyeceğini, yapılacak borçlanmaların 2007 yılı bütçesine gireceğini ifade etti.
Yılmaz, son dönemde yaşanan dalgalanmayı kriz olarak yorumlayan bir iş adamının sorusuna da, "Bu asla kriz değildir. 2001 ile kıyaslandığında o kadar çok fark var ki bankaların açık pozisyonu düşük. Sıkı maliye politikası var. Bu kadar yapılan yapısal değişikler var. Dolayısıyla bunun adına kriz demek haksızlık olur. Olan,
uluslararası likidite koşulları nedeniyle yolunda hareket eden arabanın rotasının gevşemesidir. Yaptığımız faiz ayarlaması, yoldan çıkmak üzere olan arabayı tekrar rotaya sokmaktır. Buna kriz demek mümkün değil" yanıtını verdi.