MB Başkanı Yılmaz: 2008 enflasyon yüzde 4 hedefi 2011'e kaldı

ANKARA(ANKA)-Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2008 yılı enflasyon tahminin yüzde 9.3 olduğunu açıkladı.
Enflasyonun 2009 yılında orta noktası yüzde 6.7 olmak üzere, yüzde 4.9 ile yüzde 8,5 arasında gerçekleşeceğini belirten Yılmaz, 2010 yılında yüzde 4.9, 2011 yılında yüzde 4 enflasyon beklendiğini bildirdi.

Tüm ekonomik birimlerin beklentilerini enflasyon hedefi değil, enflasyon tahminine göre oluşturmasını isteyen Yılmaz, bu çerçevede kamudaki maaş düzenlemelerinin de tahmine göre yapılması gerektiğini söyledi. Yılmaz, yüzde 4 enflasyon hedefinin revize edilmesi konusunun son Para Politikası Kurulu'nda gündeme geldiğini, ancak henüz bir karar alınmadığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Yılmaz, yılın ikinci Enflasyon Raporu'nu basın toplantısı ile açıkladı. Gıda, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmelerin bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu, enflasyon tahminlerinin yukarı yönlü güncellenmesine neden olduğunu kaydeden Yılmaz, "Tahminlerimizdeki sapmalar büyük ölçüde para politikasının kontrolü dışındaki öngörülemeyen gelişmelerle açıklanabilmektedir" dedi.

-İLK ÇEYREKTE 3.1 ENFLASYONUN 2.3'Ü GIDADAN-
Türkiye'de 2007 yılında yaşanan kuraklık sonrası tarım ürünleri rekoltesinde görülen düşüşün arz yönlü bir şok oluşturduğunu ifade eden Yılmaz, dünyada artan gıda talebi ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artış eğilimi gibi gelişmelerin dış ticaret kanalıyla yurt içi gıda fiyatlarını olumsuz etkilediğini vurguladı. Gıda fiyatlarını etkileyen söz konusu unsurların isleşmiş gıda fiyatları üzerindeki yansımalarının özellikle son dönemde belirgin hale geldiğini kaydeden Yılmaz, "Bu doğrultuda, gıda fiyatları hızla yükselmeye devam etmiş, 2008 yılının ilk üç ayında TÜFE'deki yüzde 3,1'lik artısın 2,3 puanı gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmıştır. Diğer bir ifadeyle, gıda fiyatlarındaki gelişmeler enflasyondaki düşüşü yavaşlatan temel unsur olmuştur" dedi.

Reklam
Reklam

-0.9 PUAN ENERJİDEN-
Petrol fiyatlarındaki artış ile elektriğe yapılan zammın etkisine işaret eden Yılmaz, "2008 yılının ilk çeyreğindeki 3,1 puanlık enflasyonun 0,9 puanı enerji grubundaki fiyat artışlarından kaynaklanmıştır" bilgisini verdi.

2008 yılının ilk çeyreğinde, gıda, enerji ve tütün ürünleri hariç TÜFE'nin yıllık artış oranının 2007 yılının sonundaki yüzde 4,8'lik seviyesini koruduğunu ifade eden Merkez Bankası Başkanı, bununla birlikte son dönemde temel enflasyon göstergelerinde gözlenen artışın geçmiş şokların ikincil etkilerine ilişkin riskleri belirginleştirdiğini söyledi.

Ham petrol, gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki artışların küresel enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu vurgulayan Yılmaz, enflasyonun sadece Türkiye'de değil diğer ülkelerde de yükselmekte olduğunun altını çizdi.

-ENFLASYON GÖSTERGELERİNDE BOZULMA VAR-
Yılmaz, Ocak ayında açıklanan Enflasyon Raporu'ndan sonra geçen süre zarfında gıda ve enerji fiyatlarındaki artışlar ile küresel ekonomiye ilişkin belirsizliklerin devam etmesi ve bu gelişmelere bağlı olarak enflasyon beklentileri ile temel enflasyon göstergelerinde bozulma gözlenmesinin, arz şoklarının ikincil etkilerine ve enflasyon katılığına ilişkin riskleri artırdığını ifade etti. Yılmaz, bu çerçevede, Mart ayından itibaren faiz indirim sürecine ara verildiğini, Nisan ayı toplantısından sonra ise gerektiği takdirde faiz artırımına gidebileceğine işaret etti.

Reklam
Reklam

Talepteki gerilemenin enflasyon düşüşüne katkıda bulunduğunu kaydeden Durmuş Yılmaz, "Arz şoklarının kademeli olarak etkisini kaybettiği bir senaryo altında enflasyonun aşağı doğru eğilimini sürdürmesi beklenmektedir" dedi.

-YTL YÜZDE 15 DEĞER YİTİRDİ-
Yılbaşından bu yana Yeni Türk lirası'nın, döviz kuru sepeti karşısında yüzde 15 civarında değer yitirdiğini ifade eden Yılmaz, "Temel enflasyon göstergelerinde orta vadede beklenen düşüş eğilimine rağmen yılın ilk çeyreğinde gözlenen döviz kuru hareketlerinin kısa vadede enflasyon üzerinde yansımaları görülebilecektir" dedi.
Gıda fiyatlarında beklediklerini düzeltmenin gerçekleşmediğini, dünya genelinde tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların orta vadede kalıcı görüldüğünü belirten Yılmaz, bu nedenle gelecek dönem için yaptıkları güncellemede gıda fiyatlarına daha temkinli yaklaştıklarını ifade etti.

-GIDADA YILLIK ENFLASLON YÜZDE 13 OLACAK-
Yılmaz, 2008 yılsonu gıda fiyat enflasyonu varsayımını yüzde 13'e yükselttiklerini kaydederken, "Bu değişiklik, 2008 yılı enflasyon tahminimizin yaklaşık 1,2 puan yukarı yönde güncellenmesine neden olmuştur. Ayrıca, 2009 yılında gıda fiyat enflasyonunun yüzde 8 olarak gerçekleşeceğini varsaymaktayız. Bu değişikliğin 2009 yılı enflasyon tahminimiz üzerindeki etkisi 1,1 puan olmuştur" dedi.

Reklam
Reklam

-PETROL FİYATI 105 DOLARA YÜKSELTİLDİ-

Ocak 2008 Enflasyon Raporu'nda, petrol fiyatlarının 85 dolar seviyesinde seyrettiği bir çerçeveyi esas aldıklarını anımsatan Yılmaz, artışlara paralel olarak tahmini 105 dolara çıkardıklarını açıkladı. Elektrikte otomatik fiyatlamaya geçileceği ve elektrik tarifelerinde bu varsayımla uyumlu ayarlamaların gerçekleşeceğini de öngörülere dahil ettiklerini ifade eden Yılmaz, "Varsayımlardaki bu değişiklikler, 2008 yılı enflasyon tahminimizin 0,9 puan yukarı yönlü güncellenmesine neden olduğu gibi 2009 yıl sonu enflasyon tahminlerini de 0,4 puan yükseltmiştir" diye konuştu.

Döviz kurlarının mevcut düzeylerde sabit kalması halinde 2008 yılı sonunda enflasyon üzerindeki doğrudan etkilerin yaklaşık 1,5-2 puan arasında olacağını belirten Yılmaz, 2009 yılı enflasyonu üzerindeki etkinin ise 1 puana ulaşabileceğini söyledi. Yılmaz, yeni enflasyon tahminlerini şöyle açıkladı:

-2008 ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 9.3-
"2008 yılı sonunda enflasyonun yaklaşık yüzde 9,3 düzeyinde gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. Kısa vadeli faizlerin yıl ortalarına kadar kademeli ve ölçülü bir şekilde artırıldığı ve sonrasında 2008 yılının kalan dönemi boyunca sabit tutulduğu bir senaryoya göre enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2009 yılı sonunda, orta noktası yüzde 6,7 olmak üzere yüzde 4,9 ile 8,5 arasında gerçekleşeceğini tahmin etmekteyiz. Gıda fiyat enflasyonunda kademeli bir düzeltme olacağı varsayımı altında enflasyonun 2010 yılının sonunda yüzde 4,9 düzeyine, 2011 yılının ortalarında ise yüzde 4 seviyesine düşmesini beklemekteyiz."

Reklam
Reklam

-PARA POLİTİKASI SIKILAŞTIRILACAK-
Temkinli duruşun korunması durumda dahi enflasyonun, orta vadede yüzde 4 olan hedefe doğru yaklaşmasının iki yıldan daha uzun bir süre alabileceğini belirten Yılmaz, "Ancak bu durum, Merkez Bankası'nın daha gevşek bir politika izleyeceği anlamına gelmemelidir. Aksine, tahminler önümüzdeki dönemde para politikasının kademeli ve ölçülü bir şekilde sıkılaştırıldığı bir duruşa göre yapılmıştır" dedi.