MB Başkanı'ndan Bakanlar Kurulu'na brifing

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 17 Nisan tarihi itibarıyla YTL'den TL'sına banknotlarda tutar bazında dönüşüm oranının yüzde 75, adet bazında ise yüzde 73 olduğunu bildirdi.

Türkiye ekonomisinde yaşanılan ekonomik gelişmeler hakkında bugün Bakanlar Kurulu'na brifing veren Başkan Yılmaz, madeni paralarda dönüşüm oranının tutarda yüzde 20, adet bazında ise yüzde 15 olduğunu söyledi.

Brifingte dağıtılan bilgi notuna göre, son zamanlarda küresel risk algılamalarında gözlenen toparlanma eğilimi, Türkiye'nin risk primine, yurt içi piyasa faizlerine ve döviz kurlarına olumlu yansıdı.

Reklam
Reklam

Bu dönemde Türkiye;nin risk göstergelerinin göreli olarak daha iyi bir performans gösterdiği, Türkiye;de hem döviz hem de sermaye piyasalarındaki oynaklığın diğer ülkelere kıyasla daha sınırlı gerçekleştiği görüldü.

Artan risk algısı ve küresel krizin bankaların finansman imkanları üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle, diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye;de de iktisadi faaliyette belirgin bir yavaşlama yaşanmakta.

Küresel düzeyde yaşanan krizin etkisiyle hızla gerileyen tüketici güven endekslerindeki bozulmanın son dönemde durduğu gözlendi.

Banka kredilerinde 2008 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren görülen azalış eğilimi, hem arz hem talep yönlü gelişmeler nedeniyle, Mart ayında da devam etti.

İşsizlik oranındaki artışta iş gücüne katılım eğilimindeki yükseliş kısmen etkili olmakla birlikte, temel belirleyicinin istihdamdaki yavaşlama olduğu düşünülmekte.

Mevsimsellikten arındırılmış veriler, 2008 yılı Ekim ayında ihracatta başlayan gerileme eğiliminin, 2009 yılı ilk aylarında durduğuna işaret etmekte.

Reklam
Reklam

Bununla birlikte, küresel talep koşulları göz önüne alındığında, ihracattaki toparlanmanın uzun bir süre alabileceği düşünülmekte.

Türkiye;de bankacılık sistemi, krize göreceli olarak güçlü bir pozisyonla girdi.

Güçlü döviz rezerv pozisyonu, ortaya çıkabilecek şokların olumsuz etkilerinin giderilmesine ve ülkeye duyulan güvenin artmasına katkı sağlamakta.

İktisadi faaliyetteki toparlanmanın zaman alacağı, enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği, kısa vadede enflasyondaki düşüşün hızlanacağı tahmin edildi.