MB, dövize müdahale etmek zorunda kalacak

Turkish Yatırım Menkul Değerler tarafından yapılan döviz piyasası analizinde Merkez Bankası'nın piyasaya müdahale etmek zorunda kalacağı belirtildi.

"TCMB Dövize Müdahale Etmek Zorunda Kalacak..." başlığıyla hazırlanan bültende şu tespitlere yer verildi;

"Yıl sonuna kadar 1,5 aylık dönemde, bankacılık sektörü 2008 yılı toplam sendikasyonların 1/3’ünün ödemesini ya da yenilemesini gerçekleştirecek. Önümüzdeki 1.5 ayda toplam sendikasyon büyüklüğü 3.8 milyar dolar tutarındadır. Son günlerde dolarda sert düşüş sonrasında yaşanan yükseliş de bu yüzdendir. Bugün 425 milyon dolar ve yarın 240 milyon Avro sendikasyon ödemesi bulunuyor. Sendikasyon ödemeleri gerçekleştirildikten sonra yani Pazartesi günü yurtdışı paritelerde önemli değişim olmazsa kurlarda düşüş gerçekleşecektir.

Reklam
Reklam

Kurlarda son günlerde yaşadığımız hareketlenmeyi ay sonunda daha şiddetli görmemiz olasıdır. 28 ve 30 Kasım tarihlerinde 1.18 milyar dolar sendikasyon ödemesi gerçekleşecektir.

Ay sonuna kadar 3,8 milyar dolar toplam sendikasyonların sadece yüzde 50’si yenilenecek ya da ödenecek. Sendikasyonların diğer yarısı ise 4 Aralık’ta 375 milyon dolar, 11 Aralık’ta 550 milyon dolar, 17 Aralık’ta 113 milyon dolar, 19 Aralık’ta 128 milyon dolar ve 26 Aralık’ta 700 milyon dolar olarak ödenecek.

Yıl sonuna kadar zorunlu olarak reel bir talep gelecek. Olağan yabancıların talebi ya da yabancıların bu reel durumu fırsat olarak görmesi ile birlikte kurlarda yükseliş olabilir. Bu bizi bekleyen ve kaçınamayacağımız ama istenirse savuşturulacak bir tehlikedir. TCMB’nin 2 gün sürdürüp ara verdiği döviz satış ihalelerine, bugün yeniden başlaması durumunda, yıl sonuna kadar 35 iş gününde günlük 100 milyon dolar tutarında ihaleler ile 3.5 milyar dolar tutarında toplam satış ihalesi gerçekleştirebilir.

3.8 milyar dolar tutarında sendikasyon talebinin etkisini azaltabilir. TCMB Başkan Yardımcısı Erdem Başcı dün bir konferansta yaptığı konuşmada döviz cinsi karşılık oranlarının sınırlı miktarda düşürülebileceğini belirtti. TCMB, YTL cinsi bankalardaki vadeli vadesiz mevduatlara yüzde 6 karşılık, döviz cinsi vadeli-vadesiz mevduata yüzde 11 karşılık almaktadır. Karşılık oranı döviz cinsinde düşecek her yüzde 1 oranında azalış, bankacılık sistemi döviz likiditesini 1 milyar dolar artıracaktır.

Reklam
Reklam

TCMB rezervlerini korumak istiyorsa, DTH’a uyguladığı karşılıkları 3 puan oranında düşürmek suretiyle, bankacılık sistemine yine yıl sonuna kadar gerekli likiditeyi verebilir. TCMB yıl sonuna kadar dövize yeniden müdahale etmek zorunda kalacak. Fakat yine olan olduktan sonra bu müdahale gerçekleşek..."